Zveřejňovat zvukový záznam z jednání zastupitelů či nikoliv? Smazat nebo uchovat? To jsou otázky, nad kterými se dohadovali při projednávání jednacího řádu postoloprští zastupitelé.

Doposud si každý mohl záznam poslechnout hned druhý den po jednání na webových stránkách města. To už zřejmě nebude možné.

Návrh záznam nezveřejňovat přednesl místostarosta. „Zákon to neumožňuje, ke zveřejnění bychom museli mít souhlas všech diskutujících. Předpokládám, že u zastupitelů by to nemusel být až takový problém, ale nedokážu si představit, jak bychom získávali souhlas diskutujících z řad veřejnosti,“ uvedl Miroslav Solar.

Zastupitelé si pak odhlasovali, že záznamy zveřejňovány nebudou, dokonce by měly být po vytvoření zápisu, případně jeho ověření, zničeny. To se některým z nich ale nezamlouvá. Stejně jako v Postoloprtech záznamy zveřejňují v Podbořanech. O tom, že by je přestali veřejně vyvěšovat na webové stránce radnice ani neuvažují. „Na začátku jednání zastupitelstva každého upozorním, že je zvukový záznam pořizován a že bude uveřejněn na internetu. Dle mého názoru má v tu chvíli každý možnost zvážit, zda diskutovat bude, či nikoliv,“ říká starosta Radek Reindl.

Následné mazání záznamů se mu zdá nesmyslné. „Mě osobně nějaké mazání zvukových záznamů po jejich doslovném přepsání připadne přinejmenším kocourkovské. My máme a budeme i nadále mít zvukový záznam jako nedílnou součást zápisu a je archivován. Otázka pořizování zvukových záznamů je neustále přetřásána a jasno v ní může jednou pro vždy udělat jen rozhodnutí soudu. Osobně zastávám, a vždy budu zastávat názor, že jednání zastupitelstva je dle zákona veřejné a tudíž veškeré informace, které na něm zazní, jsou veřejné. Kdokoliv může na zastupitelstvu natáčet i kamerou a pouštět to pak komukoliv a nikdo mu v tom nemůže bránit. Navíc občan má v tu chvíli možnost veřejné kontroly. Pokud má někdo problémy s tím, že vstoupením do tohoto veřejného procesu podléhá veřejné kontrole, tak ať do něj nevstupuje,“ myslí si starosta.

Kdo si chce záznam poslechnout, může

V Podbořanech by chtěli jít dokonce ještě dál a pořizovat i obrazové záznamy, podle R. Reindla tomu v současné době brání technické problémy co se týče množství dat. V Lounech zvukový záznam také pořizují, není sice volně dostupný na internetu, kdokoliv ale může přijít na radnici a záznam si vyslechnout. Stejné je to v Žatci. Písemné záznamy radnice uchovává po dobu deseti let, poté se předávají do oblastního archivu. „V případě zvukových záznamů jsou po výše uvedenou dobu ukládány ve spisovně městského úřadu. Pokud vím, tak se archivu nepředávaly, ale zatím jsou pořád v naší spisovně uloženy. Pokud požádá kdokoliv o poslech záznamu, může si jej poslechnout, neděláme s tím žádné drahoty,“ sdělila tajemnice lounské radnice Renáta Čapková a dodala. „Pořizování a archivování zvukového záznamu nám ulehčuje práci, sekretariát nemusí slovo od slova zapisovat, co kdo řekl.“

O zvukových záznamech v Postoloprtech se bude ještě jednat. Tajemnice Jana Fišerová chce totiž pořizování zvukových záznamů ještě ověřit u ministerstva vnitra.