Zájemci o dění v Lounech a především o rozhodování tamního zastupitelstva budou mít ještě letos důvod ke spokojenosti. V plánu je totiž zavedení pravidelných on-line přenosů z jednání, které budou moci občané sledovat na internetu.

S novinkou přišla komise pro otevřenou radnici při radě města, která její návrh v minulých dnech schválila. „Chceme to pojmout poněkud komorněji, než při ustavující schůzi zastupitelstva. V plánu je jedna statická kamera, namířená na řečnický pultík. Podle naší představy by se navíc přenášel i obraz z velkého plátna, kde je aktuální bod jednání a další informace pro lidi v sále," vysvětlil Pavel Janda, předseda zmíněné komise a mluvčí rady.

Začne se v červnu

První přenos by měli zájemci mít možnost sledovat 22. června a poté při každém dalším jednání zastupitelů. „Celá řada větších měst už tuto službu svým občanům umožňuje, je to trend, ke kterému jsme se rozhodli přistoupit i my," uvedl starosta města Radovan Šabata.

Zastupitelé už si mohli na přítomnost kamer alespoň trochu zvyknout v listopadu. Na tehdejším prvním povolebním ustavujícím jednání jich bylo hned několik. A občané si, alespoň podle dostupných informací, novou možnost pochvalovali. „Tehdy živý přenos sledovalo asi čtyři sta lidí," dodal R. Šabata.

Není to přitom vůbec dlouho, co Louny začaly zveřejňovat na svých oficiálních webových stránkách také kompletní zvukový záznam z jednání. Stalo se tak na konci roku 2013. Předtím měli zájemci k dispozici pouze stručné písemné zápisy.