Pokud vás zajímá, o čem a jak rozhodují zastupitelé v Žatci, tak právě pro vás redakce Žateckého a lounského deníku připravila textový on-line přenos z jejich jednání. To se uskutečnilo ve středu 11. března od 17 hodin. Připraven byl také náš tým, který vám dění přímo ze zasedací místnosti zprostředkoval.

Hlavním bodem zasedání byla bezesporu neuspokojivá situace žatecké nemocnice a její žádost o patnáctimilionovou "výpomoc" ve finanční nouzi. Po krátkém dohadování nakonec město tyto prostředky poskytlo.

Podívejte se na průběh celého jednání.

Tým Deníku přeje dobrou noc a příjemný zbytek dne.

18.24 Zasedání končí, hlavní bod, pomoc nemocnici ve výši patnáct milionů, byl schválen.

18.22 Návrh byl přijat, nemocnice dostala patnáct milionů korun na splacení faktur. Jak to bude s nemocnicí dál ale zastupitelé nevyřešili. Správní rada teď bude hledat nového ředitele a slibuje, že hospodaření už se konečně zlepší.

18.22 Bude se hlasovat znovu, tentokrát o původním návrhu. Nemocnice by tak měla dostat patnáct milionů korun ihned.

18.21 Návrh nebyl přijat, pro hlasovalo jen pět městských poslanců.

18.20 Zastupitelé ukončili diskusi. Hlasují o okamžité dotaci pět milinů korun. Znovu se mají sejít 26. března i s právním zástupcem a projednat další peníze pro nemocnici i další fungování zařízení.

18.11 Na jednání jsou přítomni i věřitelé nemocnice, prý s nimi nikdo nejedná. Největšími věřiteli jsou dva dodavatelé léků. Léky prý už nemocnici nechce nikdo dodávat.

18.09 Zastupitelé se diví, že nemají moc informací. Komunikace mezi vedením nemocnice, správní radou a zastupiteli je, zdá se, jedním z hlavních problémů.

18.07 Na zaplacení čeká na 1500 faktur, nejstarší z června roku 2008.

18.06 Přihlásil se Martin Hanták (předseda správní rady Nemocnice Žatec) a řekl, že ani sedm milionů nemusí zabrátit věřitelům, aby na nemocnici vyhlásili konkurz.

18.03 Po posledním diskuzním příspěvku to vypadá, že zastupitelé dají nemocnici pět milionů na nejakutnější faktury, k bodu se pak vrátí v nejbližším možném termínu, na pomoc si chtějí přivolat právníka

18.00 Město Žatec dalo v minulých letech do areálu nemocnice 250 milionů na rekonstrukce. V nemocnici v současné době fungují čtyři základní primariáty. Nemocnice tvrdí, že peníze nutně potřebuje na splácení faktur po splatnosti.

17.57 Aschenbrenner opět zopakoval, že dotace nebo půjčka je podle něj protizákonná. Město se podle něj musí chovat jako dobrý hospodář a je to prý bezúčelné darování peněz.

17.56 Miroslav Legutko (ODS) mluví o tom, že ODS už nechce nemocnici prodávat ani pronajímat. "Prosazujeme vstup profesionálního managementu, který by nemocnici dobře řídil," sdělil.

17.55 Část každoroční ztráty nemocnice je tvořena i účetními odpisy majetku, který na zdravotnické zařízení převádí město. V roce 2008 to bylo sedm milionů, letos jsou také v plánu.

17.53 "Není možné to svalovat na současnou správní radu a ředitele. Ty dluhy se tlačí už mnoho let," říká Krčmárik.

17.51 Dohadují se Karel Krčmárik (KSČM) a Pavel Aschenbrenner (ODS). První tvrdí, že nemocnice bude letos už dobře hospodařit, Aschenbrenner tvrdí, že žádné zlepšení nevidí. Někde se prý musí plýtvat. Z plánované ztráty na rok 2009 mají být sedm milionů odpisy, tři ztráta.

17.50 Karel Krčmárik opět brání správní radu a vedení nemocnice. Nemocnici prý opravdu nejvíce postihla nefunkčnost gynekologie, nemocnice je nastartována k lepším výsledkům, tvrdí.

17.46 Jeden ze zástupců veřejnosti se ptá předsedy správní rady nemocnice, které informace nejsou určeny pro veřejnost, jeho dotaz ale zůstává bez odpovědi.

17.45 Zastupitel Jan Pech (KSČM) řekl, že souhlasí s právním rozborem, varuje ale před zaspáním situace, aby nemocnice měla na faktury.

17.42 "Řekněme si, jak by nemocnice měla fungovat. Není přeci možné dávat tam pořád miliony," pokračuje Aschenbrenner.

17.40 Pavel Aschenbrenner by chtěl bod odložit, aby případnou půjčku nebo dotaci probral právník. Podle jeho slov je plánovaná ztráta na rok 2009 deset milionů. "Kdo nám zaručí, že za půl roku tam nedáme dalších patnáct milionů," uvedl.

17.37 Karel Krčmárik (KSČM) říká, že správní rada i odstupující ředitel Bergl odvedli v minulém roce dobrou práci. Domnívá se, že hospodářský výsledek v letošním roce už by měl být takový, aby nemocnice už nemusela žádat o pomoc. Vyjednány jsou prý lepší podmínky s VZP, loňský propad má na svědomí zavření gynekologie.

17.36 Martin Hanták na výzvu starosty, aby řekl na co nemocnice peníze chce, reagoval slovy, že ne vše by měla v tuto chvíli slyšet veřejnost.

17.35 Slova se ujal předseda představenstva žatecké nemocnice Martin Hanták. Přednáší prosbu zdravotnického zařízení o finanční pomoc. Existují čtyři varianty pomoci.

17.33 Zastupitelé se pomalu scházejí zpět. Už jich chybí jen několik, pomalu se začne opět jednat.

17.30 Jednací sál je v tuto chvíli takřka prázdný. Ze zastupitelů jsou přítomni jen Pavel Aschenbrenner a Radek Růžička, ostatní jsou rozeseti po chodbách.

17.25 Podle dostupných informací nemocnice žádá o patnáct milionů na provoz. Chce je použít na splacení faktur, které už měly být zaplacené. Zastupitelé budou asi zvažovat několik forem pomoci, zatím mezi sebou ale jen diskutují. Komunisté opustili místnost na poradu klubu, ODS se připravuje v sále, ostatní se různě promíchali.

17.24 Začíná bod - Nemocnice Žatec. Překvapení je hned na začátku. Karel Krčmárik požádal o desetiminutovou přestávku na jednání klubu KSČM.

17.23 Osadní výbor v Milčevsi už může fungovat. Zastupitelé jsou pro jeho zřízení. Schváleno je i osazenstvo.

17.22 Zástupci občanů právě schvalují spolupráci Žatce, Klášterce nad Ohří a Kadaně. Jde o lepší propojení v oblasti cestovního ruchu.

17.17 Bodem číslo sedm je změna smlouvy s bazénem. Jedná se o vydávání zlevněných celoročních permanentek pro závodní plavce, kteří až dosud museli při každé návštěvě platit. Návrh prošel, plavci ušetří.

17.15 Na pořadu je majetek města. Body jdou zatím v rychlém sledu. To nejdůležitější dnes, situace v žatecké nemocnici, přijde na řadu až později.

17.11 Zastupitelé zatím jen kontrolují usnesení z dřívějších jednání.

17.07 Na programu je vystoupení veřejnosti. Přítomno je asi deset diváků. Vystupuje Dušan Kněžník a představuje se jako kandidát na předsedu osadního výboru v Milčevsi.

17.05 Starosta Erich Knoblauch zahajuje zasedání, letos už třetí. Přítomno je 20 zastupitelů, chybí omluvený Martin Štross.

17.00 Zastupitelé Žatce se pomalu usazují do svých křesel, prozatím volně diskutují. Je přítomno 18 z 21 městských poslanců.

16:56 Schůze zastupitelů by měla za několik okamžiků začít.