Pašování exotických zvířat? Obchod se slonovinou? To jsou zřejmě nejpravděpodobnější možné důvody utajeného policejního zásahu, který se uskutečnil 2. července v Lounech. Probíhal zároveň také na dvou místech v Praze a v bývalé tiskárně v Evropské ulici v Chebu.

Za půl roku od události se nepodařilo získat mnoho relevantních informací. Dozorující státní zastupitelství na případ okamžitě uvalilo informační embargo. A to trvá dosud. „Z naší strany byl případ skončen. Byl podán návrh na podání obžaloby a další informace, které bychom mohli sdělit, nemáme," uvedl ve středu 17. prosince Tomáš Hulan, mluvčí Krajského ředitelství policie Hlavního města Prahy, které akci realizovalo.

Policisté obvinili tři lidi

Při zásahu byli zadrženi celkem tři lidé, kteří si následně vyslechli obvinění podle paragrafu 299. Tedy pro neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami nebo jejich částmi. Skončili ve vazbě. Pro pašování hovoří i fakt, že policie na tomto případu velmi úzce spolupracovala s Generálním ředitelstvím cel.

Pražská zásahová jednotka vtrhla na začátku července časně ráno do obchodu s oblečením na lounském Suzdalském náměstí. Podle náhodné svědkyně, kterou Deník kontaktoval, právě z této prodejny policie vyvedla a spoutala nejméně jednoho člověka. Podle vzhledu se mohlo jednat o Vietnamce. Také zmíněný objekt v Chebu patří podle katastru nemovitostí Vietnamci.

Proč tedy státní zastupitelství dosud neuvolnilo ani základní informaci, čeho se měli obvinění konkrétně dopustit? Není vyloučeno, že jde pouze o část větší organizované skupiny, která se podílí na trestné činnosti, a vyšetřování nadále probíhá v jiné linii. Dokud však nebudou k dispozici oficiální zprávy, jde pouze o neověřené informace na úrovni spekulací.