Chmelnička na náměstí v Žatci prochází obnovou. Původní zeminu během víkendu odstranila těžká technika, na její místo přijde čerstvá ornice. A do konce listopadu má být opět osázena chmelem.

„Starý porost už nebyl tak produkční, proto jsme přistoupili k obnově chmelničky. Vymění se zemina i sadba chmele, chceme aby se zlepšila kvalita porostu," sdělil Josef Patzak, jednatel Chmelařského institutu.

Žatecká Dočesná 2016Zdroj: Deník/Hynek DlouhýOcenit by to měli třeba návštěvníci Dočesné, kteří chmelničku tradičně „sklízejí". Chmel by měl vypadat lépe, jeho šišky budou zřejmě větší. Místo pozdní odrůdy Premiant se do chmelničky totiž vrátí Žatecký poloranný červeňák, který je počátkem září, kdy Dočesná zpravidla probíhá, narostlejší.

Kovová konstrukce zmizela v roce 2002

Chmelnička na náměstí Svobody je v majetku města, zmíněný Chmelařský institut se o ni stará. V roce 2002 prošla přestavbou – původní kovovou konstrukci nahradily vzhlednější a stylovější dřevěné sloupy. Nyní se mění sadba.

Unikátní chmelnička, nejmenší na světě, zabírá v historickém centru města plochu zhruba 70 metrů čtverečních. Nejdřív tam stál kostel Sv. Kříže, v 18. století ho nahradila městská strážnice, pak pomník císaře Josefa II., kterého v roce 1919 strhli a sochu z něj hodili do Ohře. Chmelnička, jako symbol města a oblasti, v místě vyrostla v roce 1967.