Občanské sdružení Fondu ohrožených dětí – Klokánek Žatec obdrželo v minulých dnech nové auto  Renault Kangoo. Takzvaný sociální automobil se podařilo zajistit díky podnikatelům a firmám v okolí, a to včetně Skupiny ČEZ.
„Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným, opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem s působností na celém území České republiky. Prostředky na naši činnost se snažíme zajistit různými způsoby, přičemž nové vozidlo jsme už opravdu nutně potřebovali. Budeme ho využívat prakticky v rámci veškerého provozu našeho zařízení. Poslouží k odvozu dětí na různé akce, ale třeba i k lékaři a za rodinou. Využijeme ho při nákupech, vydáme se s ním na výlety a podobně," uvedla Miroslava Hrdličková, vedoucí Klokánku a azylového domu v Žatci.

Auto s číslem 400

Jejich Renault Kangoo má přitom pořadové číslo 400. „Tolik se nám jich už podařilo zajistit. Myslím, že za devatenáct let existence tohoto projektu je to docela pěkné číslo. Zvláště, když v rámci každého auta z deseti oslovených subjektů pozitivně zareagují jeden, dva a někdy žádný. Každopádně Skupina ČEZ patří mezi jednoho z největších a hlavně pravidelných přispěvovatelů, a to napříč celou republikou," poznamenal Miroslav Káninský, jednatel společnosti Kompakt, která projekt sociálních automobilů zaštiťuje.
„ I díky ní tak můžeme realizovat účinnou pomoc pro nejrůznější ústavy či centra sociální péče, dětské domovy, domovy důchodců, vzdělávací instituce pro handicapované a další podobné organizace v oblasti jejich mobility," dodal Miroslav Káninský.

Sociální auto mají  i v Lounech

V severočeském regionu během posledních devíti let Skupina ČEZ podpořila nákup dvaceti vozů.
Takzvaný sociální automobil pak v minulosti i díky energetické společnosti získaly také Ústav sociální péče Kamarád – LORM v Žatci nebo Městská pečovatelská služba s denním stacionářem v Lounech.

Ota Schnepp