Město Žatec chystá výstavbu třetího úseku cyklostezky Ohře na svém území. Povede na pravém břehu řeky od budovy Povodí Ohře kolem jatek k silničnímu mostu k hlavnímu vlakovému nádraží. Jeho povrch bude asfaltový, sloužit tak má i sportovcům na in-line bruslích. Osm set metrů dlouhý úsek se má postavit ještě letos na podzim.

Předpokládané náklady: 5 milionů

Město vyhlásilo výběrové řízení na firmu, která tento úsek postaví. Z něj vzejde cena. Půjde ale zřejmě o nejdražší úsek – odhadované náklady jsou zhruba pět milionů korun.

Město ale ze svého zaplatí necelý milion korun. Na stavbu obdrží dotaci ve výši 85 procent nákladů ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), tedy více než čtyři miliony. Výbor SFDI schválil poskytnutí příspěvku Žatci v závěru minulého týdne.

Z dotací jsou v Žatci už dva úseky cyklostezky

SFDI už Žatci finančně pomohl s výstavbou cyklostezky Ohře dvakrát. Letos na jaře vznikl půl kilometru dlouhý úsek cyklostezky u libočanského jezu, stál 2,2 milionu korun. Město dalo ze svého „jen" přibližně 300 tisíc korun, zbytek pokryla dotace ze zmíněného fondu.

Předloni město Žatec postavilo první úsek cyklostezky na levém břehu Ohře u jezu s délkou 1,2 kilometru. Vyšel na tři miliony korun, město ze svého zaplatilo zhruba milion. Tento úsek je ale široký jen dva a půl metru.

Kromě toho město letos a loni zrekonstruovalo cesty na pravém břehu řeky kolem zimoviště, které rovněž slouží cyklistům a sportovcům na in-line bruslích. Po dokončení třetího úseku cyklostezky tak povede po pravém břehu Ohře cesta s kvalitním asfaltovým povrchem pro cyklisty a in-line bruslaře téměř přes celý Žatec - od koupaliště po čističku odpadních vod.

Další části chce postavit kraj

Další části cyklostezky Ohře město Žatec už ke stavbě nepřipravuje. Zmíněné tři úseky spojí na jeho území méně frekventované komunikace. Další úseky cyklostezky by už měl kolem Žatce a na dalších místech okresu Louny stavět Ústecké kraj. Ten na ně chce získat dotace z Evropské unie z nového programovacího období do roku 2020.

Stavba je rozdělena do tří etap

Ústecký kraj rozdělil výstavbu cyklostezky Ohře na svém území do tří etap, nedávno vyhlásil výběrové řízení na projektanta, který připraví dokumenty k úsekům, jež byly zařazeny do první etapy výstavby.
V první etapě by se mělo stavět osm úseků v celkové délce 23 kilometrů. Například mezi Žatcem a Nechranicemi úsek pod Záhořím kolem Stroupče do Přívlak nebo úsek mezi Březnem a Louny. V úvodní etapě se má stavět také úsek mezi Poláky a Novou Vískou u Rokle, díky kterému už nebudou muset cyklisté mezi Roklí u Kadaně a Nechranicemi jezdit po frekventovanou silnici Kadaň – Žatec.

Ve druhé etapě se mají stavět třeba úseky mezi Žatcem a Trnovany nebo mezi Oborou, Počedělicemi a Kystrou na Lounsku. Ve třetí etapě je v plánu stavba úseků mezi Vršovicemi a Černčicemi na Lounsku nebo třeba mezi Žatcem a Záhořím či Přívlaky a Strannou pod Nechranicemi.

Cyklostezka Ohře má vést podél této řeky od Chebu do Litoměřic v celkové délce 240 kilometrů. V Ústeckém kraji to je 135 kilometrů.