Město Žatec dostalo od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu deset tisíc korun. Postih je za zveřejnění osobních údajů v usnesení rady. Další tisícikorunu k tomu ještě navíc za vedení správního řízení.

Radní berou chybu na sebe a dohodli se, že pokutu zaplatí ze svého.

Radních je sedm včetně starostky a místostarosty, na každého tak vychází částka necelých 1600 korun. „Všichni radní se rozhodli zaplatit pokutu rovným dílem ze svého,“ sdělil Jan Novotný, místostarosta Žatce. „Pokutu zaplatíme my, nebude tak hrazena z peněz města,“ uvedl radní Jaroslav Hladký.

A za co město pokutu dostalo? „Město Žatec dostalo pokutu za porušení povinnosti zpracovávat osobní údaje pouze v souladu s účelem, k němuž byly shromážděny. Jednalo se o zveřejnění usnesení z jednání rady města, které proběhlo v březnu letošního roku, na webových stránkách, přičemž v tomto usnesení byly osobní údaje 25 osob, a to v rozsahu jméno, příjmení, adresa bydliště a informace o projednávané věci,“ sdělil David Pavlát, zástupce tiskové mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Rozhodnutí o pokutě bylo vydáno koncem srpna a nabylo právní moci před několika dny. Ve zmíněném usnesení rady se objevila mimo jiné jména konkrétních lidí, kteří požádali radnici o prominutí penále v souvislosti se dluhem za nájem v městském bytě. Kromě jména byly v usnesení zveřejněny i adresy a částky, které lidé za penále dluží.

Konkrétní jména zaznít nesmějí

Žatečtí radní začali právě v březnu ve svých usneseních zveřejňovat jména konkrétních osob. Lidé tak měli možnost na úřední desce nebo na internetu zjistit, kdo chce třeba koupit dům nebo pozemek nebo koho jmenovali radní do nějaké funkce. Opoziční zastupitel a někdejší místostarosta Aleš Kassal dal kvůli tomu podnět k Úřadu pro ochranu osobních údajů.

„Když jsem byl místostarostou, na řadě školení a seminářů nás státní úředníci upozorňovali na to, že takovéto zveřejňování jmen konkrétních osob je v rozporu se zákonem. Proto jsme k tomu také nepřistoupili. Když to současné vedení města udělalo, podal jsem podnět k Úřadu pro ochranu osobních údajů, protože se domnívám, že tím byl porušen zákon,“ řekl na dotaz Deníku Aleš Kassal. Podle jeho slov ze zákona vyplývá, že město nemůže takovéto informace šířit veřejně přístupnými formami, tedy například na internetu nebo úředních deskách. „Pokud ale zájemce o tuto informaci radnici požádá, je mu povinna mu ji sdělit. Tu informaci ale podá přímo tomu danému zájemci o ni,“ dodal.

Úřad pro ochranu osobních údajů zahájil s městem správní řízení, výsledkem je zmíněná pokuta. Žatečtí radní se v srpnu vrátili k dřívější praxi a do jejich usnesení se vrátil místo konkrétního jména pojem „fyzická osoba“.