Nově osvětlená radnice a vánoční strom na náměstí Svobody a k tomu nazdobené další domy. Tak by mohla vypadat letošní vánoční výzdoba v centru Žatce.

Zastaralé žárovičky mají nahradit LED světélka

Zastupitelé budou totiž v pondělí rozhodovat o tom, zda město Žatec nakoupí za 227 tisíc korun novou vánoční výzdobu. Zastaralé žárovičky na radnici a vánočním stromě by měla nahradit moderní LED světélka.

Nová vánoční výzdoba radnice by měla vyjít na 90 tisíc korun. „Současná vánoční výzdoba radnice sestává ještě z klasických žároviček a má svou životnost už za sebou. Pokud se porouchá jedna žárovička, přestane svítit celý blok," vysvětlil Andrej Grežo, ředitel Technické správy města, která má vánoční výzdobu v Žatci na starosti.

Někomu se modrá výzdoba nelíbí

Podobné je to podle jeho slov i u výzdoby vánočního stromu, který se počátkem prosince vždy vztyčuje na začátku náměstí Svobody. „I jeho výzdoba už má životnost za sebou. Navíc řadě lidí se modré nasvícení stromu nelíbí, nově by mělo být bílé," vysvětlil ředitel. Rovněž nové nazdobení vánočního stromu by mělo vyjít na 91 tisíc korun. „Staré osvětlení určitě nevyhodíme, je možné, že ho ještě někde využijeme," dodal.

Nazdobení dalších tří domů na náměstí Svobody by pak žateckou městskou kasu mělo vyjít na dalších 45 tisíc korun. Jde o domy s podloubím na levé straně náměstí při pohledu od radnice.

Se zdobením se už začalo

Vánoční výzdoba v Žatci se poprvé rozsvítí v týdnu na přelomu listopadu a prosince. Městské divadlo v Žatci při té příležitosti chystá do centra města tradiční adventní program, chybět nebude právě slavnostní rozsvícení stromu nebo loňská novinka – Krampus show.

Se zdobením centra města se začalo v minulých dnech.