Na jižním okraji města Žatce měly vyrůst stovky nových bytů. Postaveno jich bylo jen několik u Tesca, realizace dalších je nejistá.

O byty totiž není velký zájem. Pravděpodobně kvůli jejich vysoké ceně.

V lokalitě Klín u žateckého Tesca připravila projekt na výstavbu 184 bytů developerská společnost JTH Group. Mělo tam vyrůst osm bytových domů. Dosud tam bylo dokončeno 16 bytů v jednom z nich, zájem o ně ale není velký. Společnost je nabízí za 26 tisíc korun za metr čtvereční. Zájemce tak za byt 2+KK s výměrou 60 metrů čtverečních zaplatí zhruba jeden a půl milionu korun.

Projekt JTH Group navíc doprovázejí spory s městem o dvacetimilionovou pokutu, kterou by měla firma zaplatit kvůli tomu, že včas nedostavěla první bytový dům. Navíc jí, pokud letos nepostaví druhý bytový dům, hrozí další finanční postih. A další byty dosud stavět nezačala.

Jiná developerská společnost Eube svůj projekt na výstavbu bytů v Žatci opustila úplně. Rovněž na jižním okraji města, mezi lokalitou Kamenný vršek směrem k silnici na Holedeč, plánovala postavit 120 bytů. Jejich stavbu neustále oddalovala. Vedení města Žatce se s firmou Eube nakonec nedohodlo na podmínkách, za kterých bude pokračovat příprava výstavby bytů. Letos v červnu zastupitelé rozhodli, že radnice má s firmou jednat o výpovědi kupní smlouvy o prodeji pozemků.

Jiné pozemky developeři nechtějí

O jiné pozemky, které nabízí město na výstavbu bytů, nemají developeři zájem. Už delší dobu se město snaží prodat nezastavěný pozemek na Červeném hrádku. Kupce, který by na něm postavil byty, ale nemůže najít. Stejně tak jako v případě pozemku u silnice na Holedeč, kde mají také podle záměru města vyrůst byty. V prvním případě město požaduje za metr čtvereční čtyři tisíce korun, ve druhém jeden tisíc.

Město oba pozemky bez úspěchu nabízí už delší dobu. „Pokud se nám pozemky nepodaří prodat, vyhodnotíme to a budeme jednat, jak postupovat dál,“ uvedl Aleš Kassal, místostarosta města. „Cena, za kterou město pozemky nabízí, vychází ze znaleckých posudků. Stanovovat ceny podle místních zvyklostí nám ukládá zákon o obcích, jen těžko ji můžeme nějak výrazně snížit,“ dodal.

Otázkou zůstává, zda by si stovky nových bytů našly v Žatci kupce. „Zájem o byty ve městě je. Na radnici je pět stovek žádostí o přidělení městského bytu. Otázkou je, kolik jsou zájemci o nový byt ochotní dát. Pro drtivou většinu z nich je 26 tisíc korun za metr čtvereční příliš,“ uvedl Karel Krčmárik, žatecký radní a majitel realitní kanceláře. „Při jednání s firmou Eube jsme navrhovali, ať postaví podstandardní byty za 10 tisíc korun za metr čtvereční, které by, myslím, kupce našly. Firma to ale odmítla s tím, že takové byty nestaví,“ dodal.

26 tisíc za metr je příliš

Podle jeho slov se nyní byty 1+3 nyní ve městě prodává za více než jeden milion korun, což je o třetinu víc než před několika lety. „Ceny v Žatci vylétly na základě informací, že se ve městě rozroste vojenská posádka. Vojáci ale byty téměř nekupují, spíše si je najímají. Ceny ale zůstaly v Žatci vysoké, pro mnoho zájemců neúnosné,“ dodal.

Že by ceny bytů ve městě v nejbližší době klesly, ale příliš neočekává. „Byty se za tyto ceny prodávají, i když se zájemce hledá i několik měsíců. Musel by být trvalejší nezájem o byty za takové částky, pak by zřejmě šly jejich ceny dolů,“ vyplynulo ze slov majitele realitní kanceláře.