Velká dětská herna s kavárnou u restaurace, která je součástí žateckého Chrámu chmele a piva, je přes zimu zavřená. Stejně jako dětský autodrom se šlapacími vozítky v patře nad ní. Prostory totiž nejsou vytápěné. Nastává tak paradoxní situace - v zimě, kdy by maminky s dětmi vnitřní hernu uvítaly nejvíc, je areál zavřený. Naopak v létě, kdy si děti hrají spíše venku, je otevřený.

Brzy se má situace změnit. Město Žatec, které je vlastníkem areálu, plánuje zateplení budov tak, aby alespoň dětská herna v přízemí mohla být otevřena i přes zimu. Nyní městský architekt zpracovává projektovou dokumentaci na zateplení herny včetně vytápění, aby prostory s kavárnou mohly být využívány i během zimy.

Náklady: asi půl milionu korun

K zateplení herny a kavárny by mělo dojít podle plánů radnice během letošního roku, takže už příští zimu by měla být herna otevřená. Zpracování projektové dokumentace vyjde na přibližně 60 tisíc korun, vlastní stavební náklady na zateplení se odhadují na půl milionu.

Město projekt Chrámu chmele a piva realizovalo s pomocí dotace z Regionálního operačního programu Severozápad, ke stavebním zásahům musí získat jeho souhlas.