Gymnázium v Žatci si v závěru tohoto měsíce připomene 111. výročí od dokončení budovy, ve které sídlí. Při této příležitosti chystá na pátek 28. a sobotu 29. listopadu dvoudenní oslavy.

Už tento týden ve čtvrtek v ulicích Žatce chodili studenti školy, kteří zvali lidi na oslavy a zároveň nabízeli magnetky s motivem gymnázia. „Výtěžek z jejich prodeje bude využit pro zajištění oslav výročí," řekl Miroslav Řebíček, ředitel Gymnázia Žatec.

Vlastní program oslav pak začne příští pátek dopoledne dnem otevřených dveří pro žáky 9. tříd základních škol, od 13 hodin začne Memoriál Karla Heidenreicha – basketbalový turnaj pro žáky školy. Od 17 do 20 hodin se chystá setkání bývalých i současných učitelů, příznivců školy, pedagogické veřejnosti, zástupců vedení města, senátorky Zdeňky Hamousové a pozvaných hostů v prostorách auly školy.

Druhá část oslav se chystá na sobotu. Chybět nebude kulturní vystoupení žáků školy v prostorách auly, výstava fotografií a materiálů k dějinám školy nebo třeba srazy bývalých maturitních ročníků v prostorách školy.

Dějiny školy se píší od 13. století

Gymnázium se vyvinulo z městské školy, která v Žatci vznikla pravděpodobně ve 13. století. První autentická zpráva je z roku 1335, kdy král Jan Lucemburský udělil městu právo jmenovat rektora školy. V 19. století gymnázium sídlilo v budově na náměstí 5. května, kde je dnes služebna městské policie. Nová budova gymnázia na jižním okraji města v Studentské ulici je už také stará více než sto let. Slavnostně byla otevřena 2. prosince 1903 - a k tomuto výročí se právě vztahují současné oslavy.

Budova je v majetku města, zřizovatelem školy je Ústecký kraj. Maximální kapacita školy je 360 žáků. V současné době gymnázium poskytuje vzdělání mladým lidem ve dvou možných formách studijních cyklů, čtyřletém či osmiletém.