ŽATEC - MUDr. Zdeňka Hauswirthová po třech letech opustí funkci ředitelky Nemocnice Žatec. Včera podala výpověď a potvrdila to našemu deníku.

Důvodem je její nesouhlas s tím, že představitelé města v pátek odvolali čtyři lidi ze správní rady nemocnice a nahradili je jinými podle představ nového vedení města. „Chápu to jako vyjádření nedůvěry původní správní radě a tím i mé osobě, protože správní rada mě do funkce vybrala. Stojím pevně za původní správní radou, která v nemocnici odvedla obrovský kus práce zvláště při její rekonstrukci. Podala jsem výpověď a nejpozději k 1. srpnu ze žatecké nemocnice odejdu,“ řekla včera Zdeňka Hauswirthová, která pracuje i v roli primářky ARO. Její odchod může vést k problémům na tomto oddělení.

Zdeňka Hauswirthová v žatecké nemocnici pracuje od roku 2001 a ředitelkou se stala v červnu 2004.

Představitelé města oficiálně tvrdí, že změny ve správní radě nemocnice učinili proto, aby dosáhli rovnoměrného zastoupení politických stran v tomto orgánu nemocnice. V pozadí však stojí napětí mezi dřívějším a současným politickým vedením města, které se táhne od loňských komunálních voleb.

Ze správní rady nemocnice byli nyní odvoláni Jaroslav Hladký, Aleš Stroukal, Milena Chládková a Bohuslav Kuneš. Novými členy byli zvoleni Vladimír Záhorský, Martin Hanták, Karel Krčmárik a Vladimír Martinovský. Dalším novým členem se stal Martin Štross ještě na návrh původní správní rady.

Napětí trvá od podzimu

Jaroslav Hladký byl předchozí dvě volební období členem rady města za sdružení nezávislých. Na podzim nebyl těsně zvolen do zastupitelstva, ale zůstával předsedou správní rady nemocnice. Po komunálních volbách se do vedení města dostaly tradiční politické strany – ODS, ČSSD a KSČM, které se dohodly na spolupráci v radě města.

Napětí na jaře vedlo i k prodlevě se schválením peněz pro rekonstrukci lůžkové části chirurgie. Projekt předložila tehdejší správní rada nemocnice, ale vedení města ho původně nezařadilo do rozpočtu, přestože akce byla delší dobu plánovaná. Ke schválení došlo až v dubnu po emotivních reakcích části veřejnosti.

Obě protichůdné politické skupiny si také pravidelně „vyměňují názory“ na stránkách týdeníků, které vydávají. Žatecký týdeník vydává radnice a prezentuje stanoviska současného vedení města, Žatecké noviny vydává společnost Ohře Media, jejímž společníkem je J. Hladký, a uvádí opačné názory na chod města.

Vedení města tvrdí, že chtělo dosáhnout rovnoměrného zastoupení politických subjektů ve správní radě, tak aby odpovídala složení zastupitelstva. „To byl hlavní smysl personálních změn,“ řekl včera Erich Knoblauch, starosta Žatce (ODS).

Odvolaný předseda správní rady Jaroslav Hladký to odmítá. „Dovolili jsme si kritizovat vedení města za nechuť pokračovat letos v poslední etapě rekonstrukce chirurgie. To se nám stalo osudným,“ uvedl včera na serveru izatec.cz.

Politické neshody ovšem mohou vést až k omezení péče v nemocnici a k negativnímu dopadu na pacienty. Ředitelka totiž odejde i z místa lékařky na ARO a tam bude problém se službami, protože kvalifikovaných lékařů mají málo. „Možná v nemocnici vzniknou krátkodobé problémy,“ připustil včera na náš dotaz i starosta Erich Knoblauch.

Starosta chce mluvit s ředitelkou

Vedení města se chce s ředitelkou ještě sejít a pokusit se jí její odchod rozmluvit. „Proti ní jako ředitelce nic nenamítáme, určitě chceme s paní ředitelkou mluvit,“ řekl starosta.

Ředitelka však své rozhodnutí nejspíš nezmění. „Stojím za původní správní radou. To by město muselo změnit své kroky a vrátit původní členy do správní rady,“ řekla na dotaz našeho deníku.

Město provozuje žateckou nemocnici od roku 1997. Zastupitelstvo vybírá členy do správní a dozorčí rady obecně prospěšné společnosti Nemocnice Žatec. Správní rada pak vybírá ředitele nemocnice. Od roku 1997 se vystřídalo ve funkci ředitele pět lidí.