Město Žatec nesvěří peníze finanční společnosti BH Securities z Prahy, která slibovala, že finanční prostředky použije k obchodování na burzách s cennými papíry a městu vytvoří zisk. Zastupitelé města nabídku firmy odmítli.

Firma poslala do města svou nabídku v září, zastupitelstvo ovšem spolupráci v listopadu zamítlo. Město tento druh transakce vyhodnotilo jako riskantní i proto, že před osmi lety podobně svěřilo peníze jiné firmě za podobných okolností. Ta rovněž slibovala velké finanční zisky a obchodovala s penězi na burzách, nakonec však zkrachovala a město kvůli tomu přišlo o téměř dvacet milionů korun. (Čtěte ZDE)

V lednu 2000 tehdejší zastupitelé města rozdělovali více než 130 milionů korun, které město získalo díky výhodnému prodeji akcií Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti. Nechali se přesvědčit zástupci firmy Finnex, kteří byli přítomni přímo na schůzi a slibovali městu velké zisky, a firmě zapůjčili 18,8 milionu korun. Firma se ovšem o rok později dostala do finančních potíží, pak ji převzal nový vlastník, společnost Bradley & Company, a nakonec skončila v konkurzu.

Loni v prosinci byl konkurz ukončen a město dostalo zpět jen zlomeček investované částky, neboť pohledávek ze strany věřitelů směrem ke zkrachovalé firmě bylo velmi mnoho. Správce konkurzní podstaty poslal do Žatce jen 24 tisíc korun. To je vše, co městu zbylo z vložených 18,8 milionu.

Dřívější zastupitelé chybným rozhodnutím připravili město o téměř 19 milionů, i proto byli jejich nástupci nyní opatrní. „S tímto druhem obchodování jsou spojená obrovská rizika, nabídku nedoporučuji přijmout,“ uvedla i Monika Naxerová, vedoucí finančního odboru radnice.