Dohoda o budoucím uspořádání ve vedení města Žatec je na světě! Došlo k ní dnes, v pátek 23. ledna. Dosud dostupné informace, které už Žatecký a lounský deník přinesl a ověřil, se potvrdily. Místostarostové budou dva, v radě bude mít čtyři místa pravice, tři levice.

Do nejvyšší funkce ve vedení města byla v polovině ledna zvolena Zdeňka Hamousová (Volba pro město). Místostarostou je Jaroslav Špička (Volba pro město) a nově bude tuto funkci zastávat také Karel Krčmárik (KSČM), ovšem jako neuvolněný. Nebude tedy pro radnici pracovat na plný úvazek.

V budoucí městské radě bude opět sedm křesel, jak tomu bylo v minulém volebním období. Čtyři připadnou pravici – včetně Z. Hamousové a J. Špičky, tři posty obsadí levice – Jana Nováková a Miroslav Šramota za ČSSD a komunista K. Krčmárik.  Nově vzniklou dohodu potvrdila i starostka Zdeňka Hamousová. "Opravdu jsme se dohodli na čtyřech místech pro pravici, třech pro levici. Nově bude neuvolněný místostarosta, tento post obsadí zástupce levice," řekla Deníku. Konkrétní jména dvou zbývajících radních za pravici zatím ještě nejsou známá. "Máme mezi zastupiteli kvalitní a zorientované lidi. Dohoda je ale ještě příliš čerstvá, musíme to ještě probrat, kontrétní jména radních zatím nemáme definitivně dohodnutá," dodala.

Toto řešení povolebních bouří ve městě chmele bude definitivně schvalovat zastupitelstvo, dohodu už Deník ale ověřil. Oficiálně se tak má stát na nejbližší schůzi v prvním únorovém týdnu.