Pavel Aschenbrenner a Radek Růžička (oba ODS) odstoupili z rady města Žatce. Na radnici doručili písemnou rezignaci. Ve čtvrtek to na dotaz Deníku potvrdil starosta Žatce Erich Knoblauch (ODS).

Krize ve vedení města tak pokračuje, minulý pátek byl na mimořádné schůzi zastupitelstva z rady města odvolán Miroslav Legutko (rovněž ODS). Oba radní, kteří nyní odešli, patří k jeho stoupencům. Na radnici přinesli jen písemné sdělení o rezignaci, žádné důvody v něm neuvedli.

„Odstoupil jsem, protože jsem cítil zklamání ze současného způsobu uplatňování politiky na radnici. ODS přišla o většinu v radě města. Přestaly platit všechny dohody. Nedaří se nám řídit město podle představ vítězné politické strany, nedaří se ani získávat peníze na naše hlavní plány při rozvoji města. Nechtěl jsem být v radě města jenom do počtu, jenom schvalovat prodeje zahrádek, a tak jsem se rozhodl odejít a uvolnit místo někomu jinému,“ řekl ve čtvrtek na dotaz Deníku Radek Růžička.

Podle jeho názoru ani starosta, ač je členem této strany, nepracoval podle představ řady členů ODS.

ODS zbylo jediné místo v radě

ODS, která vyhrála v Žatci v roce 2006 komunální volby, měla původně v sedmičlenné radě města čtyři místa, nyní jí zbývá jediné. Zaujímá ho právě starosta Erich Knoblauch. „Město jako strana už neřídíme,“ přiznal starosta na dotaz Deníku.

Po vyhraných volbách se během následujících let místní organizace ODS postupně propadla do názorových sporů, personálních změn, komunikačních potíží mezi jednotlivými členy a prohlubující se vnitřní krize. Její problémy se nyní promítají i do vedení města.

Předseda žateckého sdružení ODS Miroslav Legutko v písemném stanovisku ve čtvrtek uvedl, že členové této strany odstupují z rady města a přecházejí do „konstruktivní opozice“. „Dospěli jsme k závěru, že ač jsme vítězové posledních komunálních voleb, nemůžeme výrazně ovlivňovat rozhodování v radě města, a proto členové ODS z rady města odstupují,“ sdělil.

Legutko musel odejít

Právě Miroslav Legutko byl z rady města odvolán před týdnem. ODS tím přišla o hlasovací většinu v radě města. Legutko byl odvolán šestnácti hlasy po předchozí dohodě zastupitelů za ČSSD, KSČM a nezávislé. Ti mu vytýkali některé jeho předchozí kroky při řízení Žatecké teplárenské společnosti (ŽT). Město je jejím vlastníkem a Legutko je předsedou představenstva.

Očekávalo se, že po této změně v radě města bude Legutko brzy odvolán z funkce v ŽT. To se ale zatím nestalo; naopak Legutko hned tento týden inicioval odvolání ředitele ŽT Martina Hantáka, s nímž měl spory, ale jehož prosazují opoziční zastupitelé.

Více o odvolání M. Legutka a následujících událostech se dočtete v souvisejících článcích vpravo.

Novou radní města místo M. Legutka byla zvolena Zdeňka Hamousová (nezávislá).

I když radu města opustili všichni členové ODS, starosta Erich Knoblauch z funkce zatím odejít nehodlá. „Na uvedeném jednání ODS jsem nebyl, a proto nehodlám na jeho stanovisko reagovat. K odstoupení se nechystám,“ odpověděl na dotaz Deníku.

Ve čtvrtek večer se sejde opět zastupitelstvo města a není vyloučeno, že na schůzi dojde k dalším personálním změnám.