Realizace projektu Chrámu chmele a piva, na který Žatec dostal nedávno vysokou dotaci, by mohlo městu pomoci dostat se do seznamu kulturních památek UNESCO.

Město je kandidátem pro zápis do tohoto prestižního seznamu díky historickým chmelařským budovám a právě projekt Chrámu chmele a piva si klade za cíl jejich rekonstrukci a turistické využití v lokalitě kolem náměstí Prokopa Velikého.

„To, že je jasné, co bude s památkou do budoucnosti, že je nějak smysluplně využita, je dobré pro její nominaci do seznamu UNESCO. Samozřejmě pokud nebudou narušeny její památkové hodnoty, k čemuž by ale u žateckého Chrámu chmele a piva nemělo dojít,“ sdělil Deníku Michal Beneš, tajemník pro kulturní záležitosti UNESCO na Ministerstvu kultury ČR.

Město Žatec je českým kandidátem pro zápis do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO od roku 2007. Tehdy se předpokládalo, že ČR předloží jeho kandidaturu v roce 2009 a pokud Žatec bude na seznam UNESCO skutečně zapsán, stane se tak v roce 2011. Dnes tyto termíny ale už neplatí. „Ministerstvo kultury připravilo tzv. indikativní seznam českých památek, se kterými se počítá do roku 2018 s nominacemi na seznam UNESCO. Mezi nimi je i Žatec. Česko může nominovat maximálně jednu památku ročně, indikativní seznam je jakýsi pružný plán pro předkládání nominací,“ sdělil Jan Cieslar, mluvčí ministerstva kultury.

„Z tohoto seznamu bude nominována ta památka, která bude pro zapsání do UNESCO nejlépe připravena,“ doplnil M. Beneš.

Dvanáct míst a dvanáct možných nominací

ČR má na seznamu kulturních památek UNESCO 12 míst, mimo jiné historická jádra Prahy, Českého Krumlova, Telče a Kutné Hory, lednickovaltický areál, jihočeskou ves Holašovice nebo brněnskou vilu Tugendhat.

Dalších dvanáct památek, mezi nimi i Žatec, je na tzv. indikativním seznamu, se kterými se počítá s nominacemi na seznam UNESCO. „Letos ČR nebude nominovat žádnou památku, ani příští rok. V roce 2010 se předpokládá nominace pevnostního města Terezín,“ vysvětlil Michal Beneš.

Pokud tedy bude nominace Žatce na seznam UNESCO předložena, stane se tak nejdříve v roce 2011. „Hodně záleží na přístupu města,“ uvedl M. Beneš.

„Město o zapsání do UNESCO rozhodně stojí,“ uvedl Aleš Kassal, místostarosta Žatce. A dopomoci k tomu by Žatci mohl projekt Chrámu chmele a piva za 236 milionů korun, který by měl být realizován v letech 2009 až 2011. Město na něj nedávno získalo 211 milionů korun z Evropské unie. Projekt má přeměnit nevyužívané bývalé chmelařské objekty kolem náměstí Prokopa Velkého na turistické centrum – vyrůst tam má rozhledna, regionální informační centrum, restaurace s minipivovarem, atrakce pro děti, zrekonstruováno má být několik ulic.

Žatec má být nominován na seznam UNESCO kvůli svému unikátnímu komplexu historických sušáren, skladů a balíren chmele. Součástí nominační dokumentace, jež by se měla předávat do sídla UNESCO v Paříži, musí být i plán, jak se bude o nominované památky pečovat a jak budou využívány. Právě realizace projektu toto stanoví.

Přesto ale Žatec nemá jistotu, že bude na seznam UNESCO zapsán. „Návrh pro zápis nějaké památky do seznamu světového dědictví může každoročně předložit kterýkoli ze 183 států, které ratifikovaly Úmluvy o ochraně světového dědictví, kterou se vše řídí. Každá země může ročně předložit jen jednu památku, ale výbor se podrobněji zabývá jen 35 památkami ročně. Více jich k posuzování nepřijme. A těch 35 posuzovaných zdaleka nemá vyhráno, vždy jich podstatná část v podrobném posuzování propadne,“ popsal Michal Beneš. „Proto chceme za ČR nominovat vždy něco zajímavého a neobvyklého. Téma chmelařství v Žatci tím určitě je,“ dodal.

Památek tohoto typu je na seznamu světového dědictví UNESCO velmi málo, což by městu mohlo prospět.

Zařazení Žatce na seznam kulturního dědictví UNESCO by znamenalo pro město především obrovskou prestiž, příliv turistů a i větší šanci dosáhnout na další dotace na opravy památek.