V poutech a v doprovodu policistů opustil včera své pracovní místo jeden z úředníků žatecké radnice. Mimo jiné měl na starosti na městském úřadě také některé investice a podezření míří právě tímto směrem. Kriminalisté v případu vyšetřují možnou manipulaci s veřejnými zakázkami.

Policisté zasahovali na žatecké radnici od pátečního rána, několik hodin pak ještě v budově zajišťovali dokumenty a vyšetřovali. Podle svědků a informací Deníku byl úředník M. R. odveden v poutech a měl by být umístěn v policejní cele.

„Mohu potvrdit, že policisté zasahovali v budově žatecké radnice. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování zatím nebudeme podávat další informace,"  řekla Deníku policejní mluvčí Marie Pivková.

Policie spolupracovala s vedením radnice

Vedení radnice s policií už nějakou dobu pravděpodobně spolupracovalo. Úředník měl údajně ovlivňovat zakázky. „Policisté ve spolupráci s městským úřadem provedli úkony trestního řízení v budově radnice. Šlo o úkony ve věci prověřování možnosti manipulací s výběrovými řízeními. Policie zadržela jednoho  pracovníka radnice," uvedl k případu Jan Novotný, místostarosta Žatce.

Zatčený úředník M. R. působil na žatecké radnici na odboru rozvoje a majetku města. Tedy oddělení, které má na starosti také investice a výběrová řízení. Právě k investicím a soutěžím míří podezření a spekulace kolem případu.

Úředník měl na starosti dopravní stavby a veřejnou zeleň. „Komplexní příprava a realizace investičních akcí a oprav místních komunikací a dopravních staveb, včetně projektové přípravy, výběrových řízení, občasného technického dozoru a kontrolní činnost," píše se o popisu práce zatčeného úředníka na internetových stránkách města Žatce.

Jiný úředník byl zadržen už v roce 2010

Kterých zakázek se konkrétně případ dotýká, to není zatím jasné. Radnice ani policie to nechtějí prozatím vzhledem k probíhajícímu vyšetřování specifikovat. Zřejmé není ani to, zda bude v případu zadržen či obviněn ještě někdo jiný.

Policie nezasahovala na žatecké radnici poprvé. Už v roce 2010 si přišla pro jiného úředníka - Jaroslava Starého z odboru dopravy, který přijímal úplatky od majitelů aut za jejich nestandardní přihlašování.
Při vyšetřování tehdy spolupracovalo i vedení radnice a protikorupční policie úředníka téměř rok sledovala. Okresní soud v Lounech mu později vyměřil podmíněný trest a pokutu.