Pokud jste někdy cestovali ze Žatce železnicí směrem na Lužnou u Rakovníka, určitě jste si všimli mohutného skalního masivu po přejetí stanice Měcholupy. Ten se táhne od železničního mostu nad obcí Železná bezmála sto metrů nalevo po směru jízdy. Místy až deset metrů vysoký val se jmenuje Mlýnský vrch a je tvořen pískovcem.

Tento pískovcový vrch vznikal postupným usazováním mořských sedimentů v období mezi 95 až 65 miliony let, tedy v období křídy (část druhohor), kdy souším vládli dinosauři.

Výlet a prohlídka

Jedna z nalezených mušlíV té době se rozprostíralo na rozsáhlém území Čech mělké moře, jež oplývalo bohatým životem.

Tato lokalita stojí za pěší výlet i zajímavou prohlídku. Pokud byste se vyšplhali silně zarostlou strání na koleje pod skalou, mohlo by se vám podařit proklepáváním spadlých kamenů najít pozůstatky dávných obyvatel pravěkého moře.

Jedna z nalezených mušlíV minulosti se v místě už našly různé druhy mušlí jako například Lima, Spondylus, Protocardia, Perna či Pecten. Nejrozšířenější je však ústřice Rhynchostreon. Po dně se plazil plž Pleurotomaria a vodami proplouvali žraloci a amoniti. Možná tam zavítal i nějaký mosasaurus (velký mořský ještěr podobný krokodýlům) nebo dlouhokrký plesiosaurus. Jejich pozůstatky se ovšem na Mlýnském vrchu nikdy nenašly.

Až tedy pojedete po trati zaříznuté do velké světle žluté skály, vězte, že před 90 miliony lety by se váš vlak ocitl v několikametrové hloubce a vy byste za oknem mohli sledovat podmořský život jako v obřím akváriu. Je to určitě zajímavá představa, stačí mít jen trochu smyslu pro fantazii.

Jiří Svoboda