Typ C v kraji


Aktuální a chronická forma
Rok počet
2005 158
2006 136
2007 137
2008 161
2009 186
2010 91

Zdroj: Krajská hygienická stanice v Ústí n. L.


Žloutenka je v Ústeckém kraji stále alarmující. Je signálem značných problémů s narkomany a sociálně slabými skupinami.

Ve výskytu žloutenky jsme v republice na prvním místě. Nejvíce případů je na Mostecku, Ústecku a Teplicku.

Alarmující výskyt žloutenky v Ústeckém kraji byl jedním z indikátorů pro instalaci babyboxu v mostecké nemocnici, uvedl Karel Novotný. Ten jako lídr ČSSD na Mostecku zorganizoval zřízení tamního babyboxu.

„Byl jsem kritizován, že babybox je v Mostě zbytečný, když je kolem v Teplicích, Chomutově a Kadani. Jedním z argumentů byl výskyt žloutenky typu A, a především C, na Mostecku. Signalizuje vyšší procento sociálně slabých obyvatel, ale též vyšší výskyt narkomanů.

Oboje signalizuje vhodnost babyboxu v tomto teritoriu,“ uvedl Novotný. S tím souhlasí Josef Trmal, ředitel hygienické stanice Ústeckého kraje. „Zatím je evidováno od začátku roku 212 případů chronické formy žloutenky typu C a další budou přibývat. „Minulý rok jsme zaznamenali 238 případů chronické formy.

Dalších 10 případů připadá na akutní formu tohoto onemocnění, loni za celý rok – 34. Nejvíce případů je skutečně na Mostecku, Ústecku a Teplicku. V rámci ČR je chvíli na prvním místě ve výskytu Praha, potom nějaký čas Ústecký kraj,“ zdůraznil Trmal. Žloutenka typu C je skrytou lavinou. Řádí především mezi narkomany a mezi sociálně slabými lidmi, kteří s nimi přicházejí nejčastěji do styku. „V takových lokalitách je i větší pravděpodobnost nechtěných porodů mezi sociálně slabými a narkomankami,“ uvedl Novotný.

Pokud počet chronických pacientů znásobíte deseti, dojdete k číslu, které odpovídá zhruba počtu lidí nakažených žloutenkou typu C v kraji. O drtivé většině z nich přitom nevíme.

„Osmdesát až devadesát procent občanů, kteří jsou pozitivní na virus typu C, jsou ti, kteří byli vyšetřeni v souvislosti s uvalením vazby nebo v podobných případech, kdy se nemohou vyšetření krve vyhnout,“ uvedl Trmal.