Řada rodičů si na konci školního roku láme hlavu nad tím, čím odmění dítě za hezké známky za vysvědčení.

Většina dětí by si tradičně přála zvířecího kamaráda. Avšak rodiče by měli zvážit, zda se o zvíře dokáže dítě postarat i po prázdninách.

Nejvíce si děti přejí psa, oblíbené jsou ale i kočky, morčata, králíci nebo andulky. „Největší zájem o zvířecí dárky bývá vždy po vysvědčení, teď se chodí lidé spíše ptát. Tradičně se hodně kupují hlodavci, zakrslí králíčci a třeba i andulky. Vybrat vhodné zvíře je individuální a záleží na každém z rodičů,“ uvedla Lenka Kahulová z lounského Zverimexu.

Nemalou roli při pořízení zvířecího kamaráda hraje také cena. „Nejlevnější jsou křečci, které pořídíte kolem třiceti korun. Zakrslí králíci se prodávají kolem tří set korun a andulky za dvě stě korun. Každému zvířeti musíte poskytnout také kvalitní krmivo a vitaminy a hlavně domeček, kde bude žít,“ pokračuje L. Kahulová.

O prázdninách se děti o darované zvířátko pečlivě starají, mazlí se s nimi. S nástupem do školních lavic se ale péče může přesunout na jiné členy rodiny – rodiče. „Když už se rodiče pro koupi zvířátka za dobrý prospěch dětí rozhodnou, měli by si nejdříve projít všechna pro a proti. Rozhodně by měli mít vztah ke zvířatům i rodiče. Velmi často se bude stávat, že dítě bude na prázdninách nebo zapomene vyčistit bydlení, nakrmit nebo vyvenčit a budou to muset udělat rodiče. Musí si uvědomit, že zvíře v bytě bude zapáchat nebo pes bude štěkat i v noci. Na procházku se s ním musí, i když prší nebo se zrovna nechce. Na zjištění, že zvíře již nechcete, je už pozdě,“ upozornila J. Kahulová.