Vladimír Balaš je vysokoškolský pedagog a expert na ústavní a mezinárodní právo. S touto výbavou byl jmenován ministrem školství. Pro mnohé to bylo překvapení, neboť spíš se sázelo na Jiřího Drahoše, který čtyři roky vede senátní školský výbor. Co tedy přináší jméno nového ministra, který se loni v barvách hnutí STAN do sněmovny dostal ze sedmého místa pražské kandidátky díky kroužkování? V čem bude lepší než Petr Gazdík nebo Robert Plaga?

Podle mě v ničem. Tito jeho předchůdci položili velmi solidní základy pro nutné systémové změny, ať se to týká revize obsahu učiva, posílení sboroven o speciální pedagogy, psychology a metodiky prevence, vyrovnávání nerovností mezi jednotlivými regiony, či důraz na střední článek řízení. V tom bude profesor Balaš nepochybně pokračovat. Aktuálně ho čeká začlenění ukrajinských žáků do českých tříd, což bez spolupráce s ministrem vnitra Vítem Rakušanem nepůjde. Pražské mateřské a základní školy jsou přeplněné, takže dobrovolná relokace je zadání, jež musejí ruku v ruce během léta zvládnout.

Kateřina Perknerová
Jednotka rozkladu? Jeden Redl

Rázný přístup si žádá situace v Cermatu, který je bez řádného vedení a hlavně bez výhledu do budoucna. Maturity i přijímací zkoušky na střední školy potřebují nový pohled, nezatížený stereotypy minulého století. Balaš také musí udržet úroveň učitelských platů na slíbených 130 procentech průměrné mzdy.

Avšak jeho nejdůležitější úkol paradoxně přímo nesouvisí se školstvím. Přichází, aby pomohl očistit značku STAN. Coby dlouholetý ředitel Ústavu státu a práva Akademie věd ČR ví, že máloco dokáže rozleptat důvěru lidí ve státní instituce víc než korupce. Spojení politiků s organizovaným zločinem za účelem okrádání eráru je způsob, jak umetat cestu populistům a autoritářům. Starostové a nezávislí momentálně vypadají jako subjekt, který vznikl hlavně za účelem vybrakování obecních pokladen. Uznávaný právník Vladimír Balaš byl vybrán proto, aby voliče přesvědčil, že tomu tak není.