Na jaře letošního roku začne velká přestavba harrachovského hotelu Karolína, jednoho z nejstarších v Krkonoších. Developer hodlá investovat i přes koronavirovou krizi. Původní historickou budovu chce zachovat, stavbu ale rozšíří. „Dominantou je a nadále bude hlavní historická budova, kterou citlivě zrekonstruujeme, abychom obnovili její postavení a očistili ji od všech neodborných zásahů,“ přiblížil architekt Jiří Soukup, jehož tým na projektu Karolína Harrachov Residence pracuje.

Hluboké výmoly, zničené pneumatiky a rozbitá auta čekající na krajnici na odtah. Takový obrázek nabízí „pětatřicítka“ mezi Vysokým Mýtem a Moravskou Třebovou od konce ledna. Do věci se už kvůli laxnosti ŘSD vložila Policie ČR.
Zima dala silnicím zabrat: kde se již výmoly opravují, kde to je v plánu

Hotel se nachází v populárním rekreačním středisku Nový Svět, jen pár minut chůze od bobové dráhy a nedaleko od lyžařského areálu Čertova hora. Jen pár kroků dělí návštěvníky od místních skláren a pivovaru Novosad.

Bude to přestavba, jakou uvítají nejen movití zájemci o apartmány hotelového typu, ale i samotné město Harrachov, které se potýká s dluhy. „Investor stavby se rozhodl podpořit částkou 500 tisíc korun sportovní aktivity mládeže,“ přiblížil starosta Harrachova Jaroslav Čech. Město s investorem jedná i o podpoře rekonstrukce sousední kapličky, zejména jejího historického oplocení. „Pro město je důležité i to, že součástí projektu je pasáž, která umožní bezpečný průchod chodců tak, že se už nebude muset chodit v blízkosti mezinárodní silnice,“ doplnil starosta.

Historická budova zůstane stát

Hosté nyní do Harrachova nejezdí, kvůli opatřením proti šíření koronaviru ani nemohou. Developeři z investiční společnosti Europa Investment Property spadající pod českou investiční skupinu Premiot Group ale tuší, že zájem o horské pobyty po odeznění krize prudce stoupne.

Plánovaná přestavba jednoho z nejstarších hotelů Krkonoš, který začal sloužit v roce 1888 a nachází se v Harrachově u hlavní silnice na Polsko, je podle společnosti logickým krokem. „Poptávka po apartmánech a podobných ubytovacích zařízeních u tuzemských turistů roste. Obzvláště tam, kde lokalita celoročně nabízí pestré množství aktivit, jako je tomu i v tomto případě,“ přiblížil obchodní ředitel společnosti Europa Investment Property Filip Navrátil.

Na jaře začnou viditelné stavební práce a místo tříhvězdičkového hotelu tady vznikne 22 apartmánů s hotelovými službami.

Ekonomická situace řady domácností se během pandemie horší. Lidé proto už tolik neutrácí.
Situace v řadě domácností se horší. Chybějí peníze, roste i nezaměstnanost

Původní historickou budovu chce investor zachovat, kolem přibudou přístavby, které s ní vytvoří harmonizovaný celek. Areál bude průchozí a rozdělený na čtyři části se samostatnými vchody do budov. Projekt počítá i s dostatkem zeleně, světla a vodních prvků.

Součástí areálu budou i obchodní prostory, kavárna s pekárnou či wellness. Dojde také k zásadní úpravě velkého parkoviště, kde se místo současných asfaltových ploch počítá se zatravňovacími tvarovkami a kamennými dlažbami. Hotovo by mělo být na začátku roku 2023.

Začnou za pár týdnů

Europa Investment Property nabízí možnost podílet se na tomto projektu pomocí dluhopisů Apartments Harrachov 7,5/22. Podobně, jako tomu bylo u předešlých projektů společnosti – už zkolaudované secesní vily na pražském Smíchově či největšího hotelu v Budapešti, na kterém aktuálně probíhají stavební práce. „V českém prostředí představují nemovitosti stabilní hodnotu, která v čase poměrně plynule narůstá. Nemůžeme hovořit o rychlém výdělku, ale o pravidelném stabilním výnosu v řádu jednotek procent ročně i v dobách, kdy akciové trhy zažívají velké kolísání,“ přiblížil Filip Navrátil.

S rekonstrukcí chce investor začít už za pár týdnů. Stavební úřad v Tanvaldu i městský úřad v Harrachově vydaly k projektu souhlasné vyjádření.