Na prvním místě ve vykrádání automobilů je Chomutov, kupodivu i Litoměřice a následuje Ústí nad Labem a Most. „Od počátku letošního roku zaznamenali mostečtí policisté zvýšený nárůst vloupání do motorových vozidel. Do konce dubna bylo přijato 237 trestních oznámení na tento druh kriminality. K poklesu nedošlo ani v květnu. Za čtyři měsíce loňského roku bylo šetřeno 156 případů vloupání do vozidel,“ uvedla Alena Bartošová z mostecké policie.

Podobná situace je i v dalších regionech Ústeckého kraje. Pouze na Teplicku od ledna do dubna vzrostl počet vykradených automobilů jenom o osm. Jenže nejedná se o výrazně pozitivní trend, protože loni byly Teplice na prvním místě v počtu vykradených aut počtem 242 vloupání. Ačkoliv do konce dubna byl letos evidován nárůst jen o 8 vloupání, Teplice se udržely v rámci Ústeckého kraje za Chomutovem v počtu krádeží na druhém místě.

Policisté upozorňují

- nenechávejte ve vozidle odloženy žádné věci, i zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat
- neponechávejte zde rezervní klíče ani doklady
- vestavěná autorádia chraňte odnímáním ovládacího panelu, vyjmutím zásuvkového typu autorádia
- parkujte raději na střeženém parkovišti, v přehledných, veřejnosti přístupných a dobře osvětlených místech
- před odchodem z vozidla zkontrolujte uzavření oken, motorového a zavazadlového prostoru a uzamčení vozidla
- neponechávejte klíče v zapalování, ani když se vzdálíte od vozidla jen na okamžik a na dohled

Pánevní okresy Chomutov, Most, Teplice a také Ústí nad Labem mají tradičně vyšší počet vloupání a krádeží díky nepřizpůsobivým lidem a narkomanům. Podle Bartošové lidé zapomínají na opatrnost, protože auto není trezor. Lidé si většinou myslí, že v autě takřka nic nevozí a není co ukrást.

Když se na Mostecku zloděj 13. 5. vloupal do osobního vozidla Audi A6, z jeho zavazadlového prostoru ukradl rybářské náčiní a prut, rezervní pneumatiku, zásobník na CD a poškodil palubní desku. Škoda byla kolem 81 tisíc korun. Pachatelé z vozidel nejčastěji zcizují autorádia a osobní věci a mohou přijít i o další majetek. Příkladem byl i následně výběr 15 000 korun z bankomatu platební kartou, kterou pachatel odcizil z vozidla i s PIN kódem.