Krádeže dřeva v lesích v okrese Louny neustávají. I když policisté v poslední době žádný vážný případ nezaznamenali, k odcizení dřeva občas dojde. Potvrdili to oslovení vlastníci lesů. Podle některých z nich se krádeže objeví vždy, jakmile se zdraží uhlí.

Mnoho případů krádeže dřeva zaznamenaly například Městské lesy Žatec. „Kvůli zlodějům, ale také kvůli lidem, kteří do lesa vozí odpad, jsme nedávno nainstalovali na cesty šest závor. Do konce tohoto týdne jich přibude dalších pět. Budou hlavně kolem Holedeče, Měcholup a Želče, kde máme se zloději dřeva největší problémy,“ uvedl Luboš Segeš, ředitel Městských lesů Žatec, které hospodaří na pěti stovkách hektarů lesů.

Lidé vyjedou do lesů když se zdraží uhlí

Problémy se zloději mívají také některé obce. Například v Blatně na Podbořansku, které vlastní 142 hektarů lesa. „Jakmile se zdraží uhlí, objevují se krádeže dřeva. Spíše než místní kradou lidé odjinud. Na lesy dohlíží náš lesní hospodář, ale vše uhlídat nejde,“ uvedl starosta Václav Beneš.

Po domluvě si tam zájemce může přidělené stromy sám nařezat a dřevo odvézt, zájem je v Blatně o takovouto samovýrobu tak velký, že jej nelze podle starosty uspokojit. Problémy s krádežemi v lesích měli i v Kryrech. „Padlo pár pokut a krádeže v poslední době přestaly. Lesy navíc hodně hlídáme,“ sdělil Miroslav Brda, starosta Kryr, které vlastní 256 hektarů.