Muži čelí obžalobě z porušování předpisů o oběhu zboží s cizinou. Rozhodne-li soud, že navezením nebezpečného odpadu řidiči spáchali značnou škodu, hrozí jim až pětileté vězení.

Policie kvůli dovozu nelegálních odpadů do Libčevsi obvinila 30 lidí. Stále však nemá potřebné údaje z ciziny. „Je to velmi složitý případ. Lhůtu jsem prodloužila do 1. srpna,“ uvedla Benešová. Vyšetřování prodlužuje skutečnost, že policie musí zajistit výslechy a materiály obviněných v Německu a Irsku. Rychlost, jakou evropské země poskytují právní pomoc, je přitom různá. „Bez těchto podkladů nemůžeme případ uzavřít a předat státnímu zastupitelství. Musíme počítat, že to bude trvat třeba ještě rok,“ vysvětlil vyšetřovatel Martin Nýdrle.

Až tři miliony korun týdně za odpad

Čtyři ze 30 obviněných policisté považují za hlavní organizátory nelegálního dovozu odpadů z Německa. Údajně mohli inkasovat až tři miliony korun týdně. Jsou podle vyšetřovatelů odpovědní i za navezení komunálního odpadu do dalších míst v Česku. Ceny za likvidaci odpadu v Německu se nedávno zvýšily, takže jeho nelegální převážení přes hranice se stalo výnosnou transakcí.

Skládku v Libčevsi celníci objevili počátkem roku 2006. Od té doby ministerstvo životního prostředí usilovalo o vrácení plastů, hadrů, koberců a jiného odpadu zpět do Německa. To se nakonec podařilo, poslední kamion odtud odjel začátkem loňského září. Skládku někdo třikrát úmyslně zapálil.