Čtyřiatřicetiletá řidička zemřela ve zdemolovaném osobním autě Renaultu 5 pod koly vlaku, hasiči z trosek auta vyprostili mladou dívku a vrtulník ji dopravil do nemocnice. Tak skončil v sobotu večer střet motorového vlak na Žatecku u obce Veletice s osobním automobilem.

„Strojvedoucí uviděl ve 20.45 hodin na poslední chvíli na železničním přejezdu auto. Byl to mžik. Ani nestačil zahoukat, rychle uvedl v činnost rychlobrzdu. Auto ale již bylo na přejezdu. Tlačil je před sebou 159 metrů od místa střetu, protože když strojvůdce auto spatřil, jel rychlostí 75 kilometrů za hodinu,“ uvedl vrchní inspektor Miroslav Mareš z regionálního inspektorátu bezpečnosti železniční dopravy v Ústí nad Labem.

Podle očitých svědků údajně jela v renaultu matka s dcerou. Jednalo se o místní obyvatele z Veletic. Příbuzní obou žen na místě sledovali jak hasiči ze Žatce a drážní hasiči z Chomutov zápolí s vrakem auta. Osobní vůz byl zaklíněný pod motorový vůz. Aby mrtvou ženu mohli hasiči vystříhat z vraku auta, musel motorový vůz z trosek vycouvat.

Signalizace fungovala

Nejsmutnější na tragédii je, že k ní nemuselo dojít. Výstražná signalizace na přejezdu fungovala, potvrdil Mareš.

V posledním vlaku toho dne jeli tři cestující, vlakvedoucí a strojvůdce. Nikomu ve vlaku se nic nestalo. Na místo tragédie byl povolán vrtulník letecké záchranné služby vybavený k letu i v noci. Trať Žatec – Lužná u Rakovníka – Praha byla uzavřena do 0.56 hodin. Po té byl provoz na koleji obnoven.

Podle Mareše šlo letos o první tragickou nehodu, při které na přejezdu zemřel člověk při střetu auta s vlakem.

K tragédii došlo pět dní po předchozím tragickém úmrtí na kolejích Českých drah v Ústeckém kraji. Tehdy 29. ledna na ústeckém hlavním nádraží pětasedmdesátiletý muž z Chomutova chtěl na poslední chvíli naskočit do osobního vlaku směřujícího do Chomutova. Starému muži se ještě podařilo otevřít dveře vagónu. Potom se ale smekl a spadl mezi nástupiště a vlak. Byl zachycen koly vlaku. Přes snahu záchranářů v kolejišti zemřel.

 

František Roček