Smrt z podchlazení hrozí bezdomovcům prakticky kdekoliv. Proto kvůli chladu se od počátku prosince ústečtí strážníci začali zaměřovat na pohyb bezdomovců, uvedl ředitel ústecké městské policie Pavla Bakule. V Ústí mají seznam bezdomovců, kteří se většinou pohybují v určitých lokalitách. Například na Severní Terase jich evidují 11, z toho 3 ženy. V dalších částech města evidují asi 20 osob.

Mrazivá smrt

Bakule pamatuje na smrt dvou lidí kvůli podchlazení. Zdeněk Urban, ředitel litvínovské městské policie, si také vzpomíná na dva mrtvé. „Jeden na podchlazení zemřel loni, podnapilý na lavičce. Další zemřel o rok dříve,“ dodal Urban.

Strážníci v Litvínově při velkých mrazech s termoskou čaje objíždějí místa, kde jsou bezdomovci. Také ústečtí strážníci objíždějí vytipovaná místa, kde se tito lidé skrývají před mrazem. Pokud nikomu nevadí, ponechávají je na místě.

Alkohol a chlad

Chomutovští strážníci již zachránili od umrznutí letos několik osob. Naposledy v neděli 16. prosince na chodníku ležícího muže. Protože mrzlo, prochladlého mladíka z Bezručovy ulice strážníci probrali a postavili na nohy. Byl z něj silně cítit alkohol. Další málem umrznuvší muž ležel v ulici Palackého schoulený u domu. Třicetiletý chlapík se s pomocí strážníků probral.

První signál, že nebezpečná doba je tu, strážníci zaregistrovali v Chomutově již 13. prosince. Podle Vladimíra Valenty z chomutovské městské policie šlo o typický příklad člověka, který by bez všímavosti okolí byl ohrožen na životě. „Asi hodinu před půlnocí v Písečné ulici ležel na chodníku muž. Když přijeli strážníci na místo, viděli na zemi nataženého muže. Na žádné podněty nereagoval. Byl promrzlý na kost. Muž byl velmi lehce oblečen. Strážníci proto ihned přivolali záchrannou službu, která ho odvezla do nemocnice,“ uvedl Valenta.

Šanci mají

Tomáš Pavlík z děčínské městské policie uvedl, že bezdomovci mají možnost ubytování, ale mnohdy toho nevyužijí. Podobnou zkušenost mají ve všech městech. Azylový dům Samaritán v Ústí podle zákona může poskytovat ubytování a základní hygienický servis jen jako placené služby, ale ceny jsou zde minimální. „Pokud jsou zcela bez peněz, mohou si pobyt odpracovat. Ale někteří situaci nechtějí řešit ani takto,“ uvedla pracovnice ústecké charity Vlasta Kopsová.

Dodala, že v denním centru pomoci mají bezdomovci možnost získat jídlo za 5 Kč a odpolední balíček za 3 Kč, tedy měsíčně zhruba za 240 Kč. Podle Kopsové by k umrznutí bezdomovců vzhledem k těmto možnostem pomoci nemuselo docházet.