Záhadně se choval zákazník v lounském obchodě s erotickým zbožím. Prodavačka se ho obávala a zavolala strážníky. Ti muže pokutovali za dopravní přestupek.

Čtveřice číhala před obchodem

Muž nejprve vstoupil do prodejny, prohlédl si zboží, potom se zeptal, kdy končí prodejní doba a následně se usadil ke svým třem kamarádům do auta před obchodem. „Prodavačka se v obavách z jeho chování obrátila prostřednictvím linky 156 na městskou policii,“ uvedl zástupce ředitele Městské policie Louny Miloslav Malý.

„Na místo vyjela hlídka, která před obchodem nalezla osobní vůz, zaparkovaný na místě označené autobusové zastávky a v ní řidiče a jeho tři přátele,“ popsal situaci Malý. „Strážníci vyzvali řidiče k prokázání totožnosti a upozornili jej na dopravní přestupek, avšak řidič byl přesvědčen, že městská policie nemá oprávnění jej legitimovat. Také parkování přímo ve vyznačené zastávce městské dopravy není podle něj dopravní přestupek,“ doplnil Malý.

Na to nemáte právo, tvrdil řidič

Řidič odmítl předložit doklad totožnosti s tím, že strážník na to nemá oprávnění, ovšem když mu strážníci vysvětlili jeho povinnost prokázat totožnost s tím, že může být předveden na Policii ČR, po chvilce přemítání řidič na výzvu vystoupil z vozu a předložil doklady. Jak se ukázalo, šlo o 47letého muže z Dobroměřic. Totožnost prokázali také další dva členové posádky. Řidiči byla uložena za dopravní přestupek bloková pokuta, s níž nesouhlasil.

Čtvrtý člen posádky neměl u sebe žádné doklady a byl proto předveden ke zjištění totožnosti na Policii ČR, odkud byl propuštěn. „Podle zákona o obecní policii mají strážníci oprávnění požadovat prokázání totožnosti u osob, vůči kterým provádějí činnost, zaměřenou na plnění úkolů obecní policie. Jde zejména o podezření ze spáchání trestného činu, přestupku nebo jiného správního deliktu, dále kontrolu osoby, která odpovídá popisu z celostátně hledaných. Další možností je případ, kdy jde o osobu, která žádá o prokázání totožnosti a konečně i pokud jde o osobu, která oznamuje podezření ze spáchání trestného činu, přestupku nebo jiného správního deliktu,“ uvedl M. Malý.

Osoba je povinna výzvě k prokázání totožnosti vyhovět, v opačném případě je strážník oprávněn takovouto osobu k prokázání totožnosti předvést na Policii ČR.