Hrozí jim pět let vězení. Podle státní zástupkyně kvůli jejich pozdní reakci při porodu porodila loni v srpnu těhotná žena na jejich oddělení holčičku, která ale po třinácti dnech zemřela.

Primář u soudu pochybení odmítl, jenže Pulkert, který v nemocnici pracuje i nadále, jeho postup zpochybnil. Těhotná Nikola Moscatová byla do nemocnice přijata 22. srpna 2006, v té době přenášela dítě o 12 dní. V podvečer se primář Bradáč dozvídá o problémech jedné matky přijaté k porodu, který měl pravděpodobně proběhnout druhý den. O půlnoci Pulkert primáře telefonicky informoval, že má na sále rodičku s problematickým kardiotokografickým záznamem. Primář doporučil opakovat toto vyšetření za dvě hodiny znovu. Nikdo tehdy netušil, že následující hodiny rozhodnou o smrti dítěte.

Obžaloba před mosteckým okresním soudem obvinila ošetřujícího lékaře Josefa Pulkerta a Bohumila Bradáče, bývalého primáře gynekologicko – porodnického oddělení mostecké nemocnice, z trestného činu ublížení na zdraví. Oba z nedbalosti způsobili smrt dítěte, uvedla mostecká státní zástupkyně Naďa Voláková v obžalobě. Podle obžaloby, přednesené v pondělí 24. září, jsou lékaři vinni, že nepostupovali správně při porodu dítěte trpícího vrozenou vadou mozku, která se narodila Nikole Moscatové.

Nikola Moscatová, matka dítěte, které zemřelo.

Obžaloba

Státní zástupkyně uvedla, že Josef Pulkert měl službu a primář Bohumil Bradáč měl příslužbu v rámci pohotovostní služby. Podle obžaloby primář pochybil tím, že rozhodl přerušit na dvě hodiny sledování srdeční činnosti plodu (CTG) a pokračovat až po 2 hodinách.

Lékař Pulkert je viněn z toho, že primáře neinformoval včas o prohlubujících se známkách dušení plodu. Objevily se další signály: odtok zkalené plodové vody, hrozící známky hypoxie plodu a zpomalení srdeční frekvence plodu. Až ráno ukončili porod císařským řezem. Následovala resuscitace plodu.

Boj o život

Nebyla to ale jednoduchá záležitost, protože srdeční akce dítěte se objevila až ve dvacáté páté minutě po narození. Do té doby byla prováděna zevní masáž srdce. Po opadnutí otoku mozku byla 29. srpna zjištěna sonograficky vrozená vada mozku. Novorozenec na následky nedostatku kyslíku při porodu zemřel 4. září v 5.20 hod.

Lékaři u soudu

Při zahájení soudního líčení bývalý primář Bradáč uvedl, že se cítí bez viny a lékař Pulkert naopak viní z tragédie primáře. Před soudem Bradáč uvedl, že si není vědom svého pochybení. Za vše podle něj může nedostatečné podání informací od Pulkerta. „S případem jsem se poprvé setkal v době, kdy jsem se vracel z pooperačního oddělení a zastavila mě sestra. Chtěla podpis záznamu CTG,“ řekl Bradáč.

CTG však nebylo v pořádku, a doporučil, aby jej natočili znovu. O půlnoci Bradáčovi Pulkert volal, že má rodičku, která nemá CTG v pořádku. „Nevěděl jsem, že jde o tu samou pacientku, takže jsem jednal podle normálního postupu a řekl, aby pacientku z CTG odpojili a poté ji znovu vyšetřili. Silentní křivka totiž může znamenat, že plod spí,“ dodal Bradáč.

Obvinil primáře

Lékař Josef Pulkert naopak tvrdil, že od prvního vyšetření CTG a zátěžového testu věděl, že plod není v pořádku. „Zátěžový test se provádí, abychom věděli, jak bude plod reagovat na kontrakce při porodu,“ řekl lékař. „Test byl vyhodnocen tak, že plod reaguje velice špatně. V tu chvíli jsem věděl, že těhotenství musí být ukončeno císařským řezem,“ dodal. Operativní zákrok mu musel povolit primář. To se však nestalo.

Nikola Moscatová, matka dítěte, které zemřelo, uvedla: „V devět hodin jsem se probudila a ptala jsem se po mém dítěti, nikdo mi však nic neřekl,“ vypovídala Moscatová. Dozvěděla se, že holčička byla převezena na jednotku intenzivní péče, protože má mozek poškozený nedostatkem kyslíku. Třináctý den zemřela. Moscatová očekává, že po skončení soudu již lékaři nebudou vykonávat svou činnost. „ Doufám, že jim seberou licenci nebo zakáží praxi, aby se už nemohlo stát, co se stalo mě,“ řekla Deníku Moscatová.

Soud pokračuje výslechy svědků 21. listopadu.

Lékaři mostecké nemocnice stanou brzy před soudem