U majetkové trestné činnosti jde o 15 638 případů oproti loňským 14 272. Po letech, kdy se snižoval počet útoků na byty, rodinné domy a chaty, se zloději opět zaměřili na tyto objekty. Naproti tomu údaj, že vzrostla trestná činnost celkově v kraji o téměř devět procent, o ničem příliš nevypovídá. Statistika je zkreslena tím, že došlo k nárůstu počtu nových trestných činů řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a požití alkoholu u řidiče za volantem. Proto loni zaznamenali policisté za tři čtvrtletí roku v kraji 24 284 trestných činů, letos 26 362.

Násilí stagnuje

V Ústeckém kraji mírně ubylo násilných trestných činů. Zastavil se nárůst loupeží, jenom v Teplicích dále stoupl o 11 případů na 115. Zvýšil se počet vražd na 13, o pět více než ve stejném období loňského roku. Vraždy jsou ale jen náhodným jevem, selháním jednotlivce.

V podstatě na stejné úrovni jsou počty vydírání i mravnostní kriminality, protože jejich vzrůst či pokles o 10 či 15 případů od začátku roku není projevem žádného trendu. Přesto lze pozorovat v kraji pokles kuplířství až na pouhých 6 případů. „Důvodem je pokles zájmu o sexuální turistiku, zkrátka není poptávka,“ hodnotí situaci vedoucí severočeského odboru kriminální policie Jiří Krupička.

Vloupání je hit

Vloupání do objektů je opět znepokojujícím jevem. V předchozích letech došlo k poklesu napadení bytů a obytných objektů. Letos ve všech okresech Ústeckého kraje je zaznamenán nárůst vloupání o desítky případů, na Chomutovsku dokonce o 225. Vloupání do prodejen ale mírně klesá. Pouze na Lounsku letos vyskočil jejich počet o 48 na 67 případů. Lounsko je ve vloupání do obchodů jedničkou, což ale může být jenom dočasným jevem.

„Vloupání do bytů, chat a též do automobilů kopíruje drogové oblasti a oblasti s vyšším počtem sociálně slabších obyvatel. Největší nárůst vykradených aut byl od počátku roku na Chomutovsku a Mostecku. Krádeže věcí z aut jsou oblíbené, protože stačí během chvíle rozbít okénko a po několika vteřinách je auto vykradeno a zloděj utíká pryč. Proto platí, že nechávat věci v autě, je doslova magnetem pro drobné zloděje,“ uvedl Krupička. Nelze vyloučit, že růst počtu vloupání a krádeží je spojen i se vzrůstajícími životními náklady, které se projevují v hospodaření domácností.

Opět byty

Krádeže vloupáním do bytů je noční můrou především na Ústecku, Teplicku a Chomutovsku. V každém z těchto okresů od začátku roku bylo vykradeno více než 100 bytů. V některých okresech vzrostl i počet vykradených chat – především na Litoměřicku, Děčínsku a Chomutovsku. Podle policejních statistik dříve více zloději navštěvovali po zavírací době obchody.

Počty vloupání do bytů se naopak snižovaly. Pomohla prevence. Lidé lépe zabezpečovali dveře do bytů. „Při vloupání do bytů se množí rychlé krádeže, kdy pachatelé podrobně neprohledávají byt, ale rychle do bytu vniknou, vezmou, co vidí a zmizí. Více se využívá vniknutí balkonem a oknem než dveřmi, které bývají již dobře zabezpečené,“ hodnotí Krupička situaci. V ohrožení budou kvůli zlodějům stále více rodinné domky a satelitní městečka, kde přes den nejsou prakticky žádní obyvatelé.

Proč Chomutov?

Krádeže vloupáním jsou na nejvyšší úrovni na Chomutovsku. Na 900 případů od počátku roku je vůči jiným okresům kraje rekordní. Obdobná situace byla minulý rok. „Na Chomutovsko mohou jezdit za krádežemi i lidé z oblasti Ostrova nad Ohří a Jáchymova z Karlovarského kraje. Je to blízko a místní policie jejich tváře nezná. Mohou se tam stahovat i lidé z Mostecka,“ upozornil Krupička.