Jedním z míst, kam mohou návštěvníci vyrazit za adrenalinem je i nová kilometrová bobová dráha Boboffka v Čeladné, která se nachází v nadmořské výšce 620 metrů.

Boboffka je také součástí dobrodružné zelené zaječí stezky Po medvědích tlapkách a sběratelé mohou adrenalinové zážitky spojit se sbíráním razítek na důležitých zastávkách a být v patách zajíci Fofovi.

Sochy jsou v parku rozmístěné v ideových celcích a znázorňují vesměs mytologické bytosti a alegorie.
Hrdinové z vápence. Ve slavkovském zámeckém parku renovují sochy římských bohů

Na Boboffku s Deníkem vyrazil i starosta Čeladné Pavol Lukša. „Bobovou dráhu jsem si sjel celkem asi desetkrát, první testovací jízdu jsem měl asi týden před otevřením v zimě, ale teď už jízdu na dráze přenechávám hlavně dětem,“ doplnil starosta s tím, že bobová dráha je pro turistický ruch v obci přínosem.

Koronavirová omezení

Starosty jsme se zeptali také na koronavirová omezení, která provázejí celý frýdecko-místecký okres a která mají dopad i na Čeladnou, jež je jednou z turisticky nejnavštěvovanějších obcí a která každoročně pořádá oblíbený letní festival Ladná Čeladná.

„Otáleli jsme se zrušením této akce opravdu do poslední chvíle, ale nakonec jsme se rozhodli festival s bolestivým srdcem zrušit, dělat festival pro 100 lidí opravdu nejde a s Karvinou to odnesla bohužel i Čeladná,“ doplnil zasmušile starosta.

Zabobovat na Čeladnou si přišla i rodina Bartůňkova z Dubí u Teplic ze severu Čech. „Ubytování jsme v Lubně u Frýdlantu nad Ostravicí, Čeladná i celý region se nám moc líbí a bobová dráha je super, nebrzdíme a pustili jsme to naplno,“ dodali Bartůňkovi.

Kostel sv. Máří Magdalény ve Velharticích.
Strašidelná místa na Klatovsku: chalupa vraha i obličej ve štítu kostela

Boboffka je aktuálně v provozu každý den od 9 do 20 hodin. Zajezdit na dráze si mohou děti již od tří let. Cena jedné jízdy je 80 korun, při zakoupení desetibodové jízdenky pak vyjde svezení na 65 korun. Platnost karty je 90 dní.

„Za den vyjede na kopec až 900 vozíků a o víkendu je návštěvnost asi o 20 procent větší než ve všední dny,“ doplnil Jan Vřetionka, provozní Boboffky.

Zázemí Boboffky doplňuje i stylový bufet, kde si návštěvníci mohou zakoupit drobné občerstvení a vychutnat kávu nebo zahnat žízeň.

Na Boboffku se zájemci dostanou průjezdem přes centrum Čeladné, u restaurace Na Rozcestí odbočí směrem na Podolánky a pak už cesta autem trvá jen několik minut. Z parkoviště cesta vede asi 5 minut pěšky zpátky přes most a trasa k Boboffce je dobře značena. Bobová dráha v Čeladné leží v masivu Malé Stolové v Chráněné krajinné oblasti Beskydy a nachází se v místě bývalé lyžařské sjezdovky. Návštěvu Boboffky je vhodné spojit s výletem nebo výšlapem na některý ze zdejších vrcholů nebo se turisté mohou vydat na procházku podél řeky směrem na Podolánky.