Mladečské jeskyně s bohatou krápníkovou výzdobou ročně navštíví přes 20 tisíc lidí. Letos se do místních statistik zapíše i pár z Opavy, který si přijel zpestřit dovolenou. Muž a jeho přítelkyně do Mladče zamířili po obnovení sezony, kterou v březnu přerušila pandemie. Do té doby byly jeskyně otevřené jen v zimním režimu.

„Jsme tu úplně poprvé. A nelitujeme, moc se nám to líbilo,“ svěřili se turisté po zhruba čtyřicetiminutové prohlídce.

„Rozhodně jsme nečekali, že výklad budeme mít jen pro sebe,“ reagovali s úsměvem na fakt, že s průvodcem byli uvnitř sami.

Areál bývalé Hedvy leží blízko centra Šumperku, zároveň je výborně dopravně dostupný z průtahu městem.
Strategický areál bývalé Hedvy město nabídne k prodeji

Jak na roušku? Musím to vyladit, říká průvodce

I pro tříčlennou skupinku platila nařízení související s koronavirem. Před zahájením prohlídky si každý musel zakrýt nos a ústa, průvodce Ondřej Vlček pak celou dobu udržoval odstup od obou návštěvníků.

„Včera jsem si roušku uvázal moc napevno, takže se mi špatně mluvilo, dýchalo. Dneska mi pro změnu občas padá. Musím to ještě vyladit,“ zvykal si na netradiční doplněk v chladném a vlhkém prostředí. U vchodu i východu nechyběla dezinfekce na ruce.

Správa jeskyní České republiky restartovala sezonu 25. května. Kromě zmíněných opatření rovněž spustila online rezervaci vstupenek pro vybrané prohlídky, aby pokladnám ulevila od plateb hotovostí. Lidé tak nyní mohou kupovat vstupenky nejen přímo na místě, ale také z pohodlí domova. 

Anna Kutalová, Němčice nad Hanou, narozena 14. května 2020 v Přerově, míra 47 cm, váha 2824 g
Nově narozená miminka na Šumpersku a Jesenicku - 21. a 22. týden 2020

E-vstupenky v praxi

Takzvané eVstupenky je nutné pořídit nejpozději den předem na stránkách www.caves.cz, a to na konkrétní čas. V případě Javoříčských jeskyní mají turisté na výběr mezi 10., 12. a 14. hodinou. Rezervační systém pro Mladeč nabízí buď 10, nebo 14 hodin.

„Skupinky se snažíme efektivně doplňovat lidmi, kteří přijdou bez předchozí rezervace. Samozřejmě se to pokusíme zorganizovat tak, aby každý na svoji prohlídku čekal co nejkratší dobu a zároveň abychom neporušili hygienická pravidla,“ ujistil mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš. Do konce června potrvá zkušební režim, uživatelé webu by tak měli počítat s případnými změnami a úpravami.

Školní autobusy nejezdí, děti z Branné vozí do školy hasiči
Autobus nejede, školáky vozí do výuky dodávkou hasiči

Na nápor jsou připravení

Rezervační systém v Mladči na jaře prověří především víkendy. To je o prohlídky vyšší zájem než ve všední dny, kdy zvědavci přicházejí v delších časových rozestupech.

„V květnu a červnu jsme vázáni na školní výlety a exkurze, které letos hromadně odpadly. Jinak je návštěvnost v tomto období slabá, třeba včera k nám zavítalo jen 12 lidí,“ řekla ve středu vedoucí Mladečských jeskyní Drahomíra Coufalová. Na případný nápor jsou však její kolegové připraveni.

„V rámci omezení počtu návštěvníků se prohlídky mohou uskutečnit vždy po 15 minutách. K dispozici máme 4 průvodce.“ Dlouhé čekání by tak hrozit nemělo.

Starosta Šumperku Tomáš Spurný.
Ať přispěly či ne, stát si peníze pro podnikatele od měst vezme

Do místnosti s filmy? Zatím ne

Desetitýdenní omezení provozu objekty pod Správou jeskyní ČR využily například k údržbě a čištění vnitřních prostor nebo k modernizaci zázemí. Změny hlásí také ty v Litovelském Pomoraví.

„Pro letošní sezonu jsme připravili možnost zhlédnutí tří naučných filmů, které jsou zaměřeny na naši významnou archeologickou a paleontologickou lokalitu,“ prozradila Coufalová.

Místnost s obrazovkou a informačními panely, kde si zájemci mohou zkrátit čekání na objednanou prohlídku, je ale zatím nepřístupná. Dodržet vládní nařízení uvnitř by šlo jen stěží. Snímky o jeskyních, medvědech a lidech tak bude možné vidět, až se opatření více uvolní. Vedoucí doufá, že k tomu dojde co nejdříve.

Nově zrekonstruovaný bazén v Šumperku - 27. 5. 2020
Na co se těšit v šumperském bazénu? Podívejte se, nabídne i "průlet vesmírem"

Do jeskyní se zoologem

To Javoříčské jeskyně letos možná nabídnou prohlídky se zaměřením na netopýry, se kterými se návštěvníci mohli setkávat v minulosti. Zajímavost s erudovaným výkladem zoologa by vedoucí Martin Koudelka rád obnovil v listopadu.

Mimo to návštěvníky už nyní potěší možnost volby mezi kratší a delší trasou. Ročně jich do komplexu chodeb, dómů a propastí nedaleko hradu Bouzov zavítá přes 40 tisíc.

„Z důvodu povinnosti dodržování rozestupů jsme museli snížit počet lidí ve skupině na polovinu. Dovnitř teď smí maximálně 20 osob najednou,“ zdůraznil Koudelka s tím, že samozřejmostí je ochrana dýchacích cest. Zájemci o vstupenky z pokladny by měli preferovat platbu kartou. 

Mladečské jeskyně

délka trasy: 380 metrů

doba prohlídky: 40 minut

základní vstupné: 120 korun

Provozní doba

květen-srpen: úterý-neděle 9.00 až 16.30

září: úterý-neděle 9.00 až 16.00

říjen: úterý-neděle 9.00 až 15.00

listopad: pondělí-pátek v 10.30 a 13.00

Javoříčské jeskyně

délka trasy: 790/360 metrů

doba prohlídky: 60/40 minut

základní vstupné: 150/130 korun

Provozní doba

květen-srpen: úterý-neděle 9.00 až 17.00

září: úterý-neděle 9.00 až 16.00

říjen: úterý-neděle 9.00 až 15.00

listopad: pondělí-pátek v 10.30 a 13.00