Sedmdesát zájemců o cestování se sešlo ve středu 8. ledna v MKL, kde se uskutečnila první letošní beseda. Vyprávění se ujal Michal Zbončák, který v Norsku dva roky žije, a to 500 km za polárním kruhem v kraji Finnmark, na ostrově Sørøya, osm kilometrů od města Hasviku, které má pět set obyvatel. Jeho domovem se stal kemp uvnitř fjordu Hasfjord. K jeho povinnostem patří také trénink psů, které připravuje na závody psích spřežení.

Majitel kempu chová Sibiřské a Aljašské husky, pro které je typická jejich rychlost, síla, energie, přátelská povaha a oddanost. Přednášku provázelo promítání fotografií. Posluchači viděli psy při tréninku i odpočinku, polární záři, přírodu ostrova Sørøya, život v kempu, kam se mimo jiné jezdí na rybolov, rybáře s jejich úlovky, tuleně, stáda sobů a mnoho dalších zajímavostí. Beseda měla velký úspěch a všichni odcházeli plni dojmů. Na závěr slova Michala Zbončáka: „Děkuji za krásnou příležitost k přednášce a v lednu 2021 se můžeme sejít znovu.“

Na další přednášku všechny zájemce srdečně zveme 26. února, kdy se pro velký zájem ještě jednou podíváme s manželi Kernerovými do Peru.

Ilona Konířová,
Městská knihovna Louny

Aktivity v žatecké knihovně
Knihomolík a Tvoření v žatecké knihovně pokračují