Program celého týdne zahrnoval jak část věnovanou odbornému výcviku, jenž probíhal přímo v prostorách školní cukrářské výrobny, tak odborné či jiné exkurze zaměřené na poznávání polské historie, kultury a nejvýznamnějších památek cestovního ruchu.

Tři dny, konkrétně středa, čtvrtek a pátek, byly věnované praktické výuce – české žákyně společně s polskými děvčaty připravovaly oblíbené polské moučníky – například takzvaný „Kołacz śląski” či jablečné koláče ve verzi „mini“. Pátek byl ve znamení odborné exkurze ve vyhlášené cukrárně Brzęczek Pszczyna, kde se celá skupina budoucích cukrářek seznámila s organizací a provozem cukrářské výrobny, přípravou běžných i velikonočních produktů, způsobem jejich balení, propagace a distribuce až ke spotřebitelům.

Žatecká gastrolaboratoř
Žatecká gastrolaboratoř stále táhne. Zdejší kuchaři a cukráři jsou žádaní

Mezi již tradiční exkurze zaměřené na poznávání polské historie a kultury patřil celodenní výlet do města Krakow a návštěva solného dolu Wieliczka, oblíbených destinací zahraničních turistů. Nedílnou součástí pobytu v Polsku se stala také návštěva Památníku a Muzea Auschwitz-Birkenau v Osvětimi, která i tentokrát zanechala silný dojem napříč generacemi.

Oddychovou záležitostí pak byla exkurze v jednom z nejstarších pivovarů v Polsku ve městě Żywiec, založeného již v roce 1856, či návštěva místního zahradnického centra KAPIAS, ve kterém mohla děvčata na ploše několika hektarů poznávat různé druhy zahrad – od anglické, přes skandinávskou, venkovskou či smyslovou.

Celý týden sice utekl velmi rychle, byl však od začátku do konce nabitý zážitky různého charakteru, za což bychom partnerské škole velmi rádi poděkovali.