Každý z nás si to může vybrat. Umře nám kamarád, rodič, prarodič, bratr, dítě. A my si můžeme vybrat, jak na to budeme reagovat. Můžeme být naštvaní na celý svět, sami na sebe, na všechny ostatní okolo nás. Můžeme někoho obviňovat, sami sebe nebo opět všechny ostatní. A nebo si můžeme vybrat. Mělo to tak být, přijměme to a vzpomínejme v dobrém na toho, kdo odešel. Jednoduše nastal jeho čas a nikdo z nás to neovlivníme. Obviňování, že jsme někoho nakazili nebo, že mohl žít, kdyby tady nebyl Covid a někdo nezodpovědný to na něho nepřenesl. Myslím si, že to jsou jenom takové výmluvy, výkřiky do tmy, které nejsme sami schopni rozklíčovat. Je to takové plivání negativních emocí, zla a všeho možného okolo nás. Je toho už tolik, že to je neúnosné. Pojďme to celé otočit.

Ilustrační foto.
V Lounech opět proběhne výzva Do práce na kole

Zkusme si udělat jeden den. Nebo možná jeden den hned ze začátku nezvládneme. Zkusme se přenastavit. Zkusme si říct – udělám si minutu pozitivní energie, minutu dobra. Snažme se myslet jenom na to hezké, pozitivní, na to krásné, na něco povznášejícího, co nás nějakým způsobem nabíjí a co máme rádi. A každým dnem to můžeme nabalovat. Z minuty udělat dvě, potom deset, pak třeba hodinu.

Kde se zákoutí s mlýnem a vodníkem nachází?
Fotohádanka: Krásné zákoutí na soutoku potoka a řeky hlídá vodník a čáp

Trošku to zlehčím, hodinu “sluníčkaření” denně. Takového toho pozitivního sluníčkaření, takového, která nám opravdu něco dává a ne toho, co nám spíš něco bere. A pak si z toho vytvoříme určitý návyk, zvyk a budeme najednou pozitivní celý den. Všechno je to opravdu jenom na vás. Všechno je to pouze v naší hlavě a je to pouze otázkou volby. Už Aristoteles tvrdil, že o našem osudu, snech a hodnotách rozhoduje volba a nikoli náhoda. A okolo naší osobní volby se točí vše ostatní. My sami i všechno okolo nás, protože pouze my sami jsme středobodem našeho vlastního vesmíru. Každý z nás. Je jenom na nás, jak ten vesmír bude vypadat, protože každý náš postoj, každá naše myšlenka a každé naše rozhodnutí vytváří svět a jeho tvar, jeho vůni, barvu a všechny jeho aspekty. Tak to je.

Pojďme to zkusit. Vždyť už jsme tak dlouho zavřeni doma, tak dlouho jsme negativní a ubrečení, že minimálně za pokus to stojí.

Mart Eslem