Nyní CBS Nakladatelství začíná mapovat region Lounska. „V současné době probíhají přípravy a sběr informací pro knihu leteckých fotografií Lounsko z nebe,“ říká obchodní ředitelka Blanka Imramovská.

Lidé se můžou těšit na letecké snímky, které pravděpodobně ještě nikdy neviděli. Kniha zachytí krásy hlavního města regionu Louny, ale i Žatec, Podbořany a nebo Postoloprty.

„Vedle toho budou k vidění i pohledy, které se vám běžně nenaskytnou. Uvidíte například pozdně gotický Chrám sv. Mikuláše v Lounech, městečko Peruc známé díky pověsti o Oldřichovi a Boženě, rodový zámek Černínů v Krásném Dvoře nebo nedokončený gotický kostel v Panenském Týnci,“ popisuje projektový manažer Jiří Dvořák.

„V současné době se pohybuji na Lounsku a sbírám potřebné podklady, všímám si krajiny, zajímavostí i dominant regionu. Největší pikantnosti, které se mnohdy skrývají v útrobách kraje, ale znají většinou jen místní. Jejich rady a doporučení jsou proto pro nás při tvorbě knihy velmi cenné,“ dodává Jiří Dvořák.

Fotografie v knize jsou pořízené především z letadla. „Po několikaletém létání nad Slovenskem jsem se rozhodl v roce 2012 začít objevovat z nebe i Česko. Musím uznat, že je to úplně jiná krajina než naše hornaté a bouřlivé Slovensko. Česko mi připadá jako pohádková země. Z nebe jsou vidět malebné vesničky a návsi s jezírky, o kus dál zase nádherné zámečky nebo dominantní hrady. Do české krajiny jsem se opravdu zamiloval,“ říká majitel firmy, pilot a fotograf Milan Paprčka. Kniha leteckých fotografií Lounsko z nebe vyjde v první polovině příštího roku.

Alice Šplíchalová