Akce se konala 22. března 2023 v prostorách školy jako součást mezinárodního projektu s názvem Young Meets Old With Culinary Heritage, jehož hlavní náplní je setkávání mladých se starší generací v rámci kulinářského dědictví.

Ve velmi přátelské a pohodové atmosféře, která panovala po celý soutěžní den, se všechny dvoučlenné týmy po úvodním přivítání pustily do práce. Během soutěžního dopoledne připravily a servírovaly své pokrmy hodnotící komisi tvořené zástupci všech zúčastněných organizací – tedy nejen pořádající GSOŠ, ale také například řediteli partnerských škol z Německa či z Polska. V čele komise stál a všechny pokrmy důsledně hodnotil odborník na slovo vzatý - Jiří Janoušek, kuchař Národního domu v Podbořanech.

A jak to dopadlo? Na prvním a druhém místě se umístili žáci z polské partnerské školy v Pszczynie, třetí místo získal tým domácí pořadatelské školy GSOŠ Podbořany ve složení Karolína Nováková a Michal Vízek (oba žáci 4. ročníku oboru Gastronomie).

Mezinárodní kuchařská soutěž na GSOŠ PodbořanyPřed výkonem seniorek museli členové komise i soupeři smeknout.Zdroj: Jaroslav Kohout

Co však bylo pro všechny zúčastněné největším a nejsilnějším zážitkem? Účast dvou týmů složených z klientek Domova pro seniory v Podbořanech. Právě ony předvedly za pomoci svých asistentek paní Marie Edlové a Ivety Vrhelové mimořádné výkony, před kterými jsme mohli jen smeknout. Nejen, že svou fyzickou vytrvalostí směle konkurovaly mladší generaci, ale jejich prezentované pokrmy tradiční české kuchyně – plněná krkovice se šťouchanými bramborami či vepřové výpečky a výborné zelí připravené z tuřínu, dnes již téměř zapomenuté suroviny, obohatily celé soutěžní klání.

Všem účastníkům gratulujeme a děkujeme za vynikající výkony, profesionální přístup a krásný smysluplný den plný nezapomenutelných zážitků.

Jaroslav Kohout
Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany