A které pokrmy se konkrétně připravovaly? Zelná polévka z hlávkového zelí, moravský vrabec, karlovarský knedlík a tuřínové zelí, bramborová litina, škvarkové placky, šmorn s klevelou (švestkovou omáčkou) či hruškovo-bezinkový dezert.

Obě akce se konaly pod záštitou mezinárodního projektu Erasmus+ s názvem „Young Meets Old With Culinary Heritage“, díky kterému se v březnu tohoto roku konala na GSOŠ Podbořany také mezinárodní kuchařská soutěž.

Beseda i společné kuchařské odpoledne seniorek a žáků jsou dalšími z mnoha aktivit tohoto projektu, jejichž vyústěním je v příprava mezinárodní kuchařky zahrnující tradiční i netradiční recepty pokrmů partnerských organizací z Holandska, Irska, Rakouska, Německa, Maďarska či Bulharska. Žáci a pedagogové odborného vzdělávání společně s klienty zapojených organizací mají možnost si účastí v tomto mezinárodním projektu zlepšit své sociální a digitální dovednosti, a to právě v oblasti kulinářského dědictví.

Eva Pospíšilová