Do projektu Příběhy našich sousedů, který se na Lounsku konal podruhé, se zapojilo celkem osm žákovských týmů z pěti základních škol a dvou gymnázií. Pod vedením svých učitelů zaznamenali pamětnická vyprávění žáci ze ZŠ J. A. Komenského Louny, ZŠ Kpt. Otakara Jaroše Louny, ZŠ Školní Louny, ZŠ Lenešice, ZŠ Komenského alej Žatec, Gymnázia Václava Hlavatého Louny a Gymnázia Žatec.

V průběhu šesti měsíců žáci nejprve natáčeli vyprávění místních pamětníků a dohledávali dokumentární materiály k jejich příběhům. Ze shromážděných podkladů pak vytvořili vlastní dokumentární díla, která odborné i široké veřejnosti představí právě na slavnostní prezentaci.

GSOŠ Podbořany zabodovala na přehlídce České ručičky na Výstavišti v Brně
GSOŠ Podbořany má jednoho z nejlepších instalatérů v republice

Mezi pamětníky, jejichž osudy děti zpracovávaly, je podle regionální koordinátorky pořádající společnosti Post Bellum Markéty Novotné velice pozoruhodný mix osobností, a to od pamětníků válečných událostí, po „máničky“, které měl v hledáčku komunistický režim.

Prezentace, kterou bude ve Vrchlického divadle na adrese Osvoboditelů 411 v Lounech moderovat Petr Novotný, je přístupná veřejnosti.

O projektu
V roce 2021 se do projektu Příběhy našich sousedů po celé ČR zapojilo 537 českých škol s více jak 3000 žáky a studenty, kteří pod vedením 604 učitelů zdokumentovali v 737 žákovských dokumentaristických týmech téměř 750 pamětnických příběhů. Cílem přitom nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů.
Žákovské dokumenty jsou dostupné na webu pribehynasichsousedu.cz

Michaela Szkála