„Tehdy nikdo netušil, že se z původně divácky úspěšné akce, na které se sešlo více než dva tisíce diváků, a kromě atraktivních a zábavných soutěží se také vypilo třináct sudů žateckého piva, vznikne silné přátelství, které je rok co rok hnacím motorem k dvoudennímu setkání. Tradice zůstává zachována, přestože se v jednotlivých volebních cyklech vedení obcí mění,“ říká moderátor a spoluzakladatel mezinárodní setkání obcí se slovním základem ŽAB Radek Kajman Komoráš. „V soutěžích nejde o to vyhrát, ale bavit sebe a lidi,“ dodal moderátor všech ročníků.

Tentokrát se účastníci potkají 19. srpna po 17.00 hodině v Žabovřeskách nad Ohří. Obce, která má ze zúčastněných obcí nejméně obyvatel, a to 272. Do místa setkání připlují zástupci zakládající obce ze Žaboklik po Ohři na různých (ne)plavidlech. Očekáván je také neúnavný nadšenec Julo Fendek ze Žabokrek nad Nitrou v doprovodu dalších cyklistů, kteří budou mít v nohách více než 495 kilometrů. Večer k tanci zahraje hudební skupina Žab – band.

Moderování hlavní části jubilejního mezinárodního setkání se v sobotu 20. srpna ujme Radek Kajman Komoráš. Letos to bude společně s hercem a moderátorem Davidem Kastlem, moderátorem hlavních zpráv televize Barrandov, kterého diváci mohli vidět také v seriálech Ordinace v růžové zahradě 2 a Specialisté.

Program začne v 15.00 hodin tradičním nástupem zástupců jednotlivých obcí. Ten letos mimořádně zpestří „naživo“ zpívaná hymna Československa zpěvákem, moderátorem a imitátorem Liborem Petrů a slovenskou zpěvačkou, která působila na německé muzikálové scéně, Lenkou Lóškovou. V jejich podání zazní také neoficiální hymna setkání Slovenský klín od skupiny Chinaski a další české i slovenské hudební hity. A možná „přijde“ i pan prezident… K tomu všemu čtyři prozatím utajené soutěžní disciplíny a večerní taneční zábava se skupinou Impulz.

Každoročně připraví pořádající obec pro ´žabí´ obce také dopolední program. „Například v Jihočeském kraji navštívily ´žabí obce´ rybník Dehtář, který je v katastru obce Žabovřesky a se svými 250 hektary je sedmým největším v kraji a desátým v celé České republice,“ zavzpomínal bývalý starosta obce Žabovřesky Jan Tomášek, který se stal „kmotrem“ každoročního setkávání společně s autorem myšlenky Romanem Danišem, starostou Žaboklik Vláďou Kořenským, zastupitelem slovenských Žabokrek (Martinem) Milanem Paľou a moderátorem Radkem Kajmanem Komorášem.

„Nyní na účastníky jubilejního ročníku čeká v sobotu dopoledne prohlídka státního zámku Libochovice,“ prozradil doplňující plány starosta pořádající obce Žabovřesky nad Ohří Přemek Kotek a dodal: „Letos budou soutěže probíhat na hřišti u Ohře a na jejich přípravě se podílelo několik nadšenců z obce.“

České Maledivy aneb zatopený kaolinový lom kousek od městyse Nepomyšl na Podbořansku.
FOTO: České Maledivy na Podbořansku nabízí koupání jako v exotickém ráji

Pro návštěvníky je po oba dny připraveno občerstvení, pochoutky na grilu, pivo a jiné alkoholické i nealkoholické nápoje. Vstup je zdarma.

Pravidelnými účastníky mezinárodního setkání jsou české obce Žabokliky, Žabovřesky nad Ohří, Žabovřesky jihočeský kraj, Žabonosy, Žabeň a slovenské obce Žabokreky Martin a

Žabokreky nad Nitrou. Občasnými hosty je polská obec Žabia Wola, která se jubilejního ročníku nezúčastní. Nejvíce obyvatel mají slovenské Žabokreky nad Nitrou, a to kolem 1600.

 

Zajímavosti:

V Žabovřeskách v jihočeském kraji dlouhodobě bydlí asistent a spoluautor scénářů pohádek a filmů Zdeňka Trošky Marek Kališ, který se vždy rád podělí o veselé historky z natáčení.

Žabokreky nad Nitrou se v jedenácti případech staly místem startu Jula Fendeka, který společně s letošní trasou bude mít „najeto“ 2889 kilometrů.

„Čerstvé ocenění v rámci vyhlašování Vesnice roku v Moravskoslezském kraji získala obec Žabeň z Frýdeckomístecka, a to druhé místo. Naše obec se přidala v průběhu tradičního ´žabosrazu´ a stala se oblíbeným místem, kam se jednou za sedm let všichni rádi vracejí,“ pochlubil se současný starosta David Hejneš.

V České knize rekordů je zapsán dosud nepřekonaný rekord „nejvíce žabích skoků přes Kajmana za 60 minut“ z roku 2010. Tehdy se uskutečnilo 3271 žabích skoků ve frekvenci 1,10 vteřiny na jeden žabí skok. Děti i dospělí si letos mohou vyzkoušet žabáky přes originální maketu Kajmana. (tz)