Deník opět vyrazil do ulic. Prima den s Deníkem proběhl v pondělí 25. května odpoledne za slunečného počasí v Lounech.

Občané si mohli na parkovišti u supermarketu Albert nejenom užít zábavu, ale i diskutovat se starostou města Janem Kernerem, jeho zástupcem Janem Čermákem, a velitelem strážníků Zdeňkem Valešem. V neposlední řadě se mohli se svými problémy a nápady svěřit i členům redakce Žateckého a lounského deníku.

Podívejte se na fotogalerii z vydařeného odpoledne.

Kulturní program zahájila mladá zpěvačka Bára Nováková, která k podiu přilákala desítky návštěvníků. Pak už před publikum předstoupil starosta města Jan Kerner, který odpovídal na řadu otázek, týkající se parkování a dopravy v Lounech. Občany města totiž trápí nedostatek parkovacích míst. Lounská radnice o problému ví a snaží se jej řešit, v loňském roce zjednosměrnila několik ulic, což ale u řady lidí vyvolalo nevoli. Několika stížnostím a žádostím o změnu vedení města vyhovělo, jiným ale ne.

Dnes se již podle starosty situace zklidnila a lidé si na změny zvykli. To si ale nemyslí stále většina obyvatel z Kotěrovy kolonie v Lounech, kteří přišli za starostou a redakcí se žádostí řešení situace v této části města.

K parkování se hledají místa

Další kroky pro zvýšení počtu parkovacích míst se plánují. „Stále hledáme další místa, kde by bylo možné parkovací místa zřídit. V letošním roce bude zdokonaleno značení vodorovného dopravního značení šikmých a kolmých stání, to zvýší kapacitu parkovišť až o 30 procent, to by mělo stát 7,5 milionu korun. V příštím roce máme připraveny další tři miliony korun na další stavební úpravy,“ uvedl starosta Loun Jan Kerner.

S velkým množstvím vozidel souvisí také bezpečnost v dopravě. Díky stavebním úpravám některých ulic, například průtah městem, ale i v Poděbradově ulici nebo v ulici Vladimírská, se doprava zpomalila. „V kritických místech jsme zúžili ulici, nebo tam byly umístěny zpomalovací prahy. Většina řidičů přestala riskovat a padesátikilometrovou rychlost ve městě dodržuje. Dopravu zklidnily také kruhové objezdy, které již byly vybudovány. Další se plánují, například u Suzdalského náměstí a v Rakovnické ulici u Domova pro seniory U Pramene Luna,“ pokračoval starosta města.

Na Rynečku opět domy

Řešily se ale i investice města. Některým lidem chybí letní kino, které bylo v areálu výstaviště v Masarykových sadech. Radnice plánuje rekonstrukci celého amfiteátru, tak aby tam bylo možné pořádat kulturní akce. Zůstane zachováno jak podium, tak i zadní promítací stěna. Před několika dny se začala také měnit tvář zelené plochy v blízkosti centra města – Rynečku. „Provádí se tam zasíťování pozemků pro devět rodinných domků. Domky budou třípodlažní a nabídnou moderní bydlení. Za nimi bude vybudován park s množství zeleně a zákoutími k odpočinku,“ doplnil místostarosta Jan Čermák.

Dalším tématem, které se na akci řešilo, byla budoucnost Dětské psychiatrické léčebny v Lounech. Ministerstvo zdravotnictví zvažuje její přemístění do jiného města, dokonce v jiném kraji. Ústecký kraj i město Louny chce její zachování. „Děláme všechny kroky pro to, aby byla léčebna v Lounech zachována,“ ujistil přítomné zaměstnance léčebny Jan Čermák.

Na otázky kolem bezpečnosti v Lounech odpovídal ten nejpovolanější, velitel městských strážníků Zdeněk Valeš. Občany informoval o tom, že z hlediska statistických čísel je na tom město Louny velmi dobře a patří k nejbezpečnějším městům v kraji. Ještě větší bezpečnost by měl zajistit kamerový systém. Zkušební provoz by měl být spuštěn v září letošního roku. „Ve městě bude umístěno osm kamerových bodů, lokality byly vybrány ve spolupráci se strážníky a státní policií. Snímaná místa musí být označena informativní značkou, věřím, že již to odradí zločince páchat v místě zločin. Bezpečnost jsou schopni zajistit i strážníci. Na kterémkoliv místě jsme schopni být do několika málo minut,“ uvedl Z. Valeš.

Moderátora diskuze také zajímalo to, zda lounští strážníci měří ve městě rychlost. „Rychlost vozidel není tak zásadní problém, dopravu zpomalily stavební úpravy a v neposlední řadě i semafory. Od měření rychlosti jsme ustoupili i z toho důvodu, že nesouhlasím s tím, aby byla místa měření označena dopravní značkou. Strážníci a státní policie by měla mít v tomto stejné podmínky, nejdříve je potřeba změnit legislativu a ne ještě upozorňovat piráty, že v místě měříme rychlost. To už by mělo větší smysl dát na začátek a konec města značku, upozorňující na měření,“ dodal Z. Valeš.

Během diskuze, ale i po, se postaraly o zábavný program mažoretky Konvalinky z místní základní umělecké školy, členové Karate klubu Louny, ale i odvážní muži na skákacích botách, kteří divákům předvedli dech beroucí show.

Dorazil seriálový Max

Zajímavým zpestřením příjemného odpoledne bylo setkání s hvězdou seriálu, který vysílá TV Prima, Velmi křehké vztahy. Do Loun zavítal představitel Maxe Jan Plouhar. Ten se nechal moderátorem náležitě vyzpovídat, ochotně také rozdával autogramy.

Součástí Prima Dne s Deníkem byla také soutěž o večeři právě s Janem Plouharem, a to hned v den konání akce v jedné z lounských restaurací. Večer s hercem a dobrým jídlem mohla nakonec strávit Antonia Klobásková z Loun.

Kromě zmíněných hostů si návštěvníci mohli užít i další program. Například oblíbenou střelbu fotbalovým míčem s radarovým měřením rychlosti letu. K dispozici byl stánek značky kvality Klasa se zábavnou hrou. Komu z toho třeba vyhládlo, mohl si přijít pro úžasné pečivoPekárny PE–KR Bečov.

Jednotlivým tématům, která se řešila na Prima Dni s Deníkem, se budeme podrobněji opět věnovat v příštích dnech.