„Ryby se začaly kolem páté hodiny ráno dusit. Najeli tam naši hasiči, aby tam vodu alespoň nějakým způsobem okysličovali,“ řekl Deníku místostarosta Bulhar Bedřich Pola. Pokud vodohospodaří budou pouštět vodu z Nových Mlýnů pouze přes turbínu, a ne přes česla, problém nezmizí.

„Voda se neokysličí, ryby nemohou dýchat,“ míní Pola.

Více jak tunu uhynulých ryb likvidovali ve čtvrtek kolem poledne v Břeclavi u splavu dobrovolní i profesionální hasiči. Zdechliny vodních obratlovců putují do kontejneru, a následně je řidiči převážejí do kafilérie.
Úhyn ryb v Dyji: Zkušený rybníkář má o důvodech jasno

Na místě byli v neděli také profesionální hasiči, konkrétně chemická laboratoř z Tišnova. „Je málo kyslíku ve vodě, provedli jsme měření. Více tam zatím neděláme,“ informoval mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Právě hasiči v minulých dnech pomáhali rybářům s vytažením uhynulých ryb u Bulhar a v Břeclavi. Podle odhadů se má jednat o desítky tun ryb. „Rybáři už je ani nechtějí vyvážet, protože na to nemají lidi,“ podotkl Pola.

Trestní oznámení 

Mnohým situace připomněla ještě rozsáhlejší úhyn z roku 2013. Někteří rybáři ze současného stavu viní vodohospodáře z Povodí Moravy. Marian Bešter, rybář a člen Moravského rybářského svazu, kvůli tomu podal trestní oznámení. 

„Podal jsem trestní oznámení na neznámého pachatele a na Povodí Moravy. Tomuto se opravdu na tekoucí vodě dalo zabránit, vzhledem k minulosti z roku 2013, za tohle už musí být někdo zodpovědný,“ řekl Deníku Rovnost muž. Tvrdí, že Povodí Moravy v minulosti přislíbilo umístit pod novomlýnskou přehradu speciální zařízení měřící úroveň kyslíku ve vodě. Vodohospodáři tvrdí opak.

Více jak tunu uhynulých ryb likvidovali ve čtvrtek kolem poledne v Břeclavi u splavu dobrovolní i profesionální hasiči. Zdechliny vodních obratlovců putují do kontejneru, a následně je řidiči převážejí do kafilérie.
V Dyji uhynuly desítky tun ryb. Zřejmě se udusily kvůli přemnoženým sinicím

„Zařízení měli instalovat přímo rybáři, přesněji Moravský rybářský svaz. Domluva byla, že my jim to umožníme, ale instalaci a provoz budou řešit oni. Sledování podmínek pro rybí obsádku a její zdravotní stav je podle zákona povinností hospodařící rybářské organizace, nikoliv správce toku,“ vzkázal mluvčí povodí Petr Chmelař.