„Stroj jsme chtěli vyfotografovat, protože nově na sobě musí mít registrační číslo. Jenže jeho majitel nás viděl přes kameru, hned vystoupal do výšky a s dronem uletěl. V okolí jsme nikoho neviděli. Dron ale není problém obsluhovat na vzdálenost několika kilometrů,“ řekl strážce ochrany přírody Moravského krasu Radovan Mezera.

Pokud se dron dostane do teritoria dravců, hrozí podle něj vzájemný střet. Sokoli můžou stroj považovat za predátora, zaútočit na něj a přitom se zranit.

Nezamysličtí jsou na svého čápa Oskara právem hrdí. 2.4. 2021
Čápi přinesli jaro na Prostějovsko. Oskara z Nezamyslic můžete sledovat online

Nebo pár vystresuje natolik, že opustí hnízdo a už se na něj nevrátí. „Oba sokolí páry zahnízdily na stejných místech jako loni. Do hnízda na Býčí skále je ale vidět prakticky jen z jednoho místa a to ještě velmi špatně. Musíme počkat, až se mláďata vylíhnou. S napětím čekáme, kolik jich bude,“ dodal Mezera.

V Moravském krasu sokoli stěhovaví v roce 2016 zahnízdili bezmála po půl století. Vyvedli tehdy tři mláďata. O rok později měly dva páry celkem pět mláďat a následující rok osm. V roce 2019 pak ze sedmi mladých sokolů přežila jen tři. Zbývající ulovil výr velký.

Na mláďata číhá spousta nástrah

Loni opustilo dvě hnízda v krasu pět sokolích mláďat. „Podle statistik asi třetina hnízdění není úspěšná. V prvním roce života pak číhá na mláďata sokola spousta nástrah a nebezpečí. V tomto období je jejich úmrtnost až šedesát procent,“ uvedl René Bedan, který se věnuje pozorování a mapování výskytu těchto dravých ptáků v Moravském krasu.

Vydra říční
Vydry se zabydlují i v Krušnohoří a Ústeckém kraji. Přišly ze Saska

Okolí Býčí skály a sousední jeskyně Kostelík je kvůli hnízdění sokolů od poloviny března do poloviny června obehnáno páskami a cedulkami se zákazem vstupu v několika jazycích.

Nechybí ani upozornění na zákaz používání dronů. „Nedávno jsme tam zastihli cizince, který šel cestou necestou. Moc se omlouval, že zákaz porušil. Jedna rodinka pak podlezla pásky a chtěla k jeskyni Kostelík. Tam sice bezprostřední rušení sokolů až tak nehrozí, ale přesto je tam viditelně zakázaný vstup. Někteří lidé to ale zkoušejí,“ poznamenal Mezera s tím, že většinu podobných přestupků i v minulosti řešili ochránci přírody domluvou.

Kriticky ohrožený pavouk slíďák suchopárový.
Naděje pro slíďáka: ohroženým pavoukům pomůže vypalování, zjistili vědci z Brna

V lokalitě Vývěry Punkvy je hnízdo na utajeném místě. Strážci tam ale mají stále větší problém s turisty, kteří se v rezervaci pohybují mimo značené cesty. Danou oblasti proto budou více monitorovat. Mezera zmínil i jeden nevšední přestupek. Před časem se ho dopustil muž, který se s horkovzdušným balonem dostal do blízkosti sokolího hnízda.

Při hlídání hnízdících sokolů loni pomáhala asi dvacítka dobrovolníků. Například lektoři z Domu přírody Moravského krasu nebo lidé ze školského zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka.