Podle informací záchranářů došlo po vypuknutí požáru na přechodné pozastavení příjmu pacientů, kteří byli dočasně odkláněni do ostatních pražských nemocnic. Dvě hodiny po poledni byl příjem pacientů obnoven – s tím, že s výjimkou neurologie, ORL a očního oddělení u ž nemocnice funguje zcela bez omezení.

„Není vidět, že by se to provozu výrazněji dotklo: nemocnice zůstává otevřená a její návštěvníci chodí úplně poklidně; jako kdyby nehořelo: není vidět žádná panika ani rozruch,“ shrnul své dojmy dopoledne reportér Deníku. Ano, požár je nepřehlédnutelný, stejně jako technika hasičů a záchranné služby v areálu – a police zapáskovala některé části, kam není umožněn přístup. Za plotem pak stáli četní zvědavci, kteří požár sledovali, dění si fotili a natáčeli videa.

„Čumilů před nemocnicí je skutečně plno; v nemocnici je pak vidět sestry, které zkázu smutně sledují; některé i s hlavou v dlaních,“ konstatoval zpravodaj Deníku. Zopakoval, že alespoň opticky se zdá, že péče o pacienty běží normálně – a lidé přicházející vyhledat zdravotnickou pomoc nepůsobí nijak vylekaně.

Podle prvních zpráv z místa události se v souvislosti s požárem nikdo nezranil, nicméně později hasiči na twitteru uvedli, že záchranná služba ošetřila tři hasiče. Jeden z nich má pohmožděné rameno. Záchranáři tentokrát zdravotnickou pomoc neposkytovali. Postarala se o to přímo nemocnice. Podle mluvčí nemocnice Jitka Zinke jsou všichni evakuovaní pacienti jsou v bezpečí.

První dým byl vidět o půl desáté dopoledne. V úvodní fázi boje s požárem, který na sebe upozornil z daleka viditelným kouřem i viditelnými plameny šlehajícími ze střechy, zdravotníci společně s hasiči objekt evakuovali včetně lůžkové části. Na twitteru hasiči uvedli, že všechny osoby se podařilo v pořádku dostat mimo budovu. Jednalo se o více než čtyři desítky lidí; včetně zdravotníků a ambulantních pacientů, kteří budovu opustili sami. Požár postihl pavilon A v sekci A5 téměř naproti hlavnímu vjezdu do nemocnice, kde se mimo jiné nachází neurologie (v jejíž části hořelo v podkroví); dále jsou tam kliniky oční, ORL, oddělení nemocí z povolání a pracoviště nukleární medicíny.

Požár v nemocnici patří k nejnáročnějším zásahům – a tomu odpovídá i fakt, že hasiči s ohledem na počet nasazených jednotek vyhlásili nejvyšší stupeň požárního poplachu: takzvaný zvláštní. Záchranná služba poslala do nemocnice velkokapacitní vozidlo Fénix, které je v případě potřeby schopné poskytnout útočiště se zajištěním potřebné zdravotnické péče většímu počtu osob. Zůstalo jen v záloze; jeho využití nebylo třeba. 

K příčině požáru mluvčí řekla, že bude předmětem dalšího vyšetřování. Protože jde o armádní nemocnici, šetření povedou vojenská policie i armádní specialisté. Také výši způsobené škody vyčíslí vojenské složky, k nimž patří i vedení nemocnice. Už jen pohled na zničenou střechu ale dává tušit, že půjde o vysokou částku. V nižších patrech navíc způsobila škody voda použité při hašení.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Hasiči, jejichž první jednotky dorazily na místo šest minut po ohlášení, bojují s plameny i za pomoci výškové techniky; na místo zamířily četné posily. Obecně platí, že nahlášený požár v kterékoli nemocnici takříkajíc „zvedne půl Prahy“ – a to i v případě, kdy se jedná o cvičení. Ano, na takovéto situace se hasiči připravují a trénují i přímo v nemocničních areálech.

Podle slov mluvčího pražských hasičů Martina Kavky ve Střešovicích hořela střecha na ploše o rozměrech asi 15x30 metrů. Hasičům se podařilo zabránit šíření ohně do dalších částí budovy – a následně i plameny uhasit. Na místě ale budou při vyhledávání skrytých ohnisek hoření za pomoci termokamer pracovat ještě několik hodin. Zásahu se zúčastnilo 17 jednotek z řad profesionálních hasičů (těch bylo deset) i dobrovolných sborů (sedm).