Na facebooku, kde konspirativní myšlenku zveřejnil, vzalo jeho vyjádření vážně jen několik uživatelů. V komentářích pod příspěvkem většinou sklidil posměch a kritiku. "Jsem stále víc přesvědčen, že epidemie koronaviru je dle mého zkouška biologické zbraňě proti čínské populaci a hlavně proti ČLR," napsal doslova Ešner (i s pravopisnými chybami).

Dotyčný post na FacebookuZdroj: Deník / Jiří Šmeral

"A kdo tu zbraň soudruhu z ANO jako měl vyrobit? Dost neefektivni zbraň nemyslíte? Když se dokáže nekontrolovatelně šířít a její efektivita je jen dvě procenta z nakažených a nakaženych je miliontina promile," ironizuje tvrzení místopředsedy Ešnera jeden z diskutujících.

Váženě míněný názor o koronaviru jako biologické zbrani není jediná perla, kterou oblastní místopředseda na sociální sítě vypustil. O několik dní později sdílel podivné, lámanou češtinou psané doporučení "ministerstva zdravotnictví soukromé veřejnosti a všem občanům Rumunska", jak se koronaviru účinně bránit. "Metoda prevence je udržet váš krk vlhký, nenechat ho na chvíli suchý. Nezachovejte tedy žízeň, protože jakmile je membrána v krku suchá, virus napadne vaše tělo do 10 minut," varuje Ešnerem sdílené "nouzové oznámení".

V textu se dále doporučuje pít horkou vodu, vyhýbat se smaženým nebo kořeněným potravinám. "Nepijte příliš mnoho najednou, protože to nepomůže… Podívejte se na citrony, česnek a spoustu horkých čajů!" doporučuje údajně rumunské ministerstvo zdravotnictví. Nechybí samozřejmě nezbytná výzva k plošnému šíření. "Pošlete to jako veřejnou zprávu, pokud vám záleží na lidském životě vašich vrstevníků! " končí sdílený text. A několik uživatelů sociální sítě text opravdu poslalo dál.

Stanislav Ešner je dlouholetým členem ANO. V roce 2013 neúspěšně kandidoval za Babišovo hnutí v Pardubickém kraji do poslanecké sněmovny a o tři roky později do krajského zastupitelstva. Ani v těchto volbách neuspěl.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Ilustrační foto.
Vysoké Mýto připravuje regeneraci sídlišť