„Právě jsem zabil přítelkyni. A jsem pozitivní na covid!“ hlásí dozorčímu přímo u brány zvonící polonahý muž. V listopadu velmi časně ráno má na sobě jen tričko a šortky. Vězeňská služba jeho garderobu doplňuje alespoň rouškou. Sami příslušníci kromě ochrany dýchacích cest navlékaji rukavice, berou si brýle.

„Na příjezd policie čekal v prostoru určeném k příjmu odsouzených či vazebně stíhaných. Jinam nevstoupil,“ říká tehdy mluvčí věznice Marcela Kvapilová. Neobvyklý návštěvník se každopádně přiznává k usmrcení partnerky (doma o půlnoci, nožem, s rozmyslem, navíc i surově), za což mu hrozí nejméně patnáct let za mřížemi.

Věznice Heřmanice, únor 2013. Ilustrační foto.
S covidem bojují také věznice. Nakaženi jsou tam vězni i dozorci

Totožnost klientely sice Vězeňská služba ČR nekomentuje, ovšem dá se předpokládat, že pachatel tohoto případu je zavřený právě v areálu na „Hradbách“. Ke krajskému soudu, který se bude vraždou zabývat, je to kousek po chodbě. Pro vazebně stíhané tu mají 249 a pro výkon trestu po odsouzení ještě dalších 213 míst.

I v Ostravě provádějí „stovky protiepidemických opatření“. Některá přibližuje republiková mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová: „Je dostatek ochranných prostředků, vězněným jsou k dispozici včetně roušek. Nemocné izolujeme od zdravých ve třech fázích: Pozitivní, dále osoby v kontaktu s nakaženými, a pak negativní.“

Zdali jsou i ostravští vazebně stíhaní nebo odsouzení na covidové jednotce ve vězeňské nemocnici samozřejmě nikdo neřekne. Třetí týden v únoru každopádně v Brně ježí jedenáct nakažených vězňů (kapacita je dvaatřicet lůžek) a v Praze na Pankráci osm (kapacita je devětatřicet lůžek), jak potvrzuje mluvčí Kučerová.

Režim za mřížemi se podle ní přizpůsobuje nařízeným opatřením i momentální situaci. „Změny nastávají ve volnočasových aktivitách, vycházkách, komunikaci. Návštěvy jsou zrušeny, vězni se spojují s příbuznými přes Skype,“ upřesňuje Kučerová. I její kolegové jsou z covidové doby unaveni a ani jim se karanténa nevyhýbá.

Věznice Heřmanice. Ilustrační foto.
Vězeňské Vánoce: bez návštěv, „opušťáků“, omezené bohoslužby

Odsouzení trávící čas na „Hradbách“ jsou zařazeni hlavně do typu kriminálu s ostrahou. Práci tady mohou nacházet v rámci vnitřního provozu zařízení. Celostátně v souvislosti s čínskou nákazou klesá zaměstnanost vězňů o dvanáct procent. Tito lidé ale stále působí v odpadovém hospodářství či dělají zdravotnické pomůcky.