"Vůbec jsem něco takového nečekal. Nevnímal jsem žádné náznaky, signály," krčil nechápavě rameny odvolaný Martin Obruča a dodal: "S odstupem ale vidím, že to bylo předem připravené, nachystané."

Spor odstartovala debata o stavbě chodníku

Diskuzi o vyslovení nedůvěry odstartovala plánovaná rekonstrukce chodníku.

"U projednávání rekonstrukce chodníků upozornila většina zastupitelů na nutnost vyčkat s termínem realizace na podzim, kdy bude zřetelnější, jaký bude pokles daňových příjmů obce. Starosta chtěl stavět už 11. května, výpadku příjmů nedbal, i když se predikuje i dvaceti procentní pokles příjmů obcí pro letošní rok a i naše obec zaznamenala poslední měsíc pokles příjmů o jednu třetinu," přiblížil pondělní jednání nový starosta Tomáš Pavelka a dodal: "V diskuzi na zasedání vystoupili občané, kteří se doptávali na důvody pozdního zajištění potřeb a služeb při pandemii koronaviru. Dále se hojně diskutovalo o odstranění novostavby občana obce, kde obec nedodala dle jeho slov včas vyjádření a nyní jí hrozí, že bude v závěrečné fázi muset dům nechat zbourat a uhradit náklady na demolici z obecního rozpočtu. Nechci, aby se Mořice proslavily bouráním novostaveb. Problémů bylo více."

Těžba dřeva a zalesňování podél žluté turistické trasy z Pohodlí do Seče - konec března 2020
Běh na dlouhou trať aneb Obnova zdecimovaného lesa na Prostějovsku potrvá roky

Ostrá diskuse a pak volba starosty

Po ostré diskuzi pak byl navržen nový bod jednání – volba starosty. Navrženi byli Martin Obruča a Tomáš Pavelka.

"Pan Obruča získal čtyři hlasy, což je pro znovuzvolení nedostatečný počet. Následovalo hlasování o mně a já jsem potřebnou většinu získal," popisuje Tomáš Pavelka.

Mladičký starosta se stal zastupitelem na podzim roku 2018 jako lídr nezávislé kandidátky Volba pro Mořice. Ta tehdy v obci zvítězila a samotný Pavelka získal 120 hlasů.

Po volbách se ale vytvořila koalice v čele s předchozím starostou Martinem Obručou, jenž tak křeslo starosty z předchozího volebního období udržel. Přišel o něj v pondělí 4. května 2020, kdy ho vystřídal ambiciózní mladík Tomáš Pavelka, registrovaný příznivec hnutí Starostové a nezávislí (STAN).

Současně se stal nejmladším starostou v historii České republiky, vystřídal Jana Papajanovského, který nastoupil do starostovského křesla v České Kamenici ve svých třiadvaceti letech.

Ve středu 6. května 2020 byl před kosteleckou radnici instalován památník obětem II. světové války.
Kostelec zdobí nová obří plastika. Podívejte se, jak ji před radnicí instalovali
Legendární třešňová alej podél silnice z Mostkovic na Ohrozim - začátek května 2020
Třešňová alej na "Hitlerově dálnici" umírá. Stářím i suchem, co bude dál?