První letní tábory mohou začít za necelý měsíc. „Dcera se už moc těší, místo je v přírodě a v podstatě na samotě. Přihlásili jsme ji až po tom, co byla daná pravidla, jak budou letos tábory fungovat,“ svěřila se Hana Slezarová z Ratíškovic u Hodonína.

Přístroj kontruluje i životnost ochranných pomůcek.
V brněnské technice vyvinuli rám, který vás pustí do práce jen dobře chráněné

Jihomoravští organizátoři potvrzují, že se i přes komplikace způsobené koronavirovou pandemií daří jednotlivé turnusy zaplnit. „Řada rodičů sice děti přihlásila, ale s platbou čekala na rozhodnutí, jestli tábor bude, nebo ne. V současnosti je doplácí a případně ještě děti dohlašují,“ přiblížil ředitel Střediska volného času v Břeclavi Zdeněk Petr.

Letní dětské tábory

první turnusy: od 27. června

povinnost: u všech potvrzení o bezinfekčnosti

kapacita jednoho pobytu: maximálně 300 lidí

možnost navýšení: do 500 lidí, od 8. června při příznivém epidemiologickém vývoji

stanové tábory: maximálně 100 účastníků

loni na jižní Moravě: do 8.6. nahlášených 90 zotavovacích akcí pro děti z celkem 172

Pořadatelé se shodují, že se jim kvůli rouškám, dezinfekci i dalším nařízením mírně zvýší náklady. „Ale ceny za tábor zvyšovat nebudeme,“ podotkl za hodonínské Zálesáky Vítězslav Krabička.

Těžkosti organizátoři předpokládají u některých nařízení ministerstva. „Problematické je, že by se neměly potkávat jednotlivé oddíly a výjimku nemají ani sourozenci,“ řekl Bohumil Žandovský z tábora Jitřenka Bučovice na Vyškovsku.

Tábor může zhatit právě covid-19. „Pokud by se tam potvrdil případ nákazy koronavirem, musel by se ukončit,“ upozornila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.