Kdo se chce dívat dál, musí buď pořídit novou televizi nebo aspoň set-top box – malou krabičku, která převádí signál. Co se změní pro diváky? A v čem neudělat chybu, pokud novou televizi či set-top box budete kupovat sobě či svým blízkým už o letošních Vánocích? Deník startuje seriál hlavních otázek a odpovědí o přechodu na DVB-T2.

Proč se zase mění vysílání? Vždyť poslední změna byla v roce 2011

Nejde o český výmysl. Je to rozhodnutí Mezinárodní telekomunikační unie. Televizní společnosti musejí místo ve vzduchu „vyklidit“ pro mobilní operátory. Ti na uvolněném místě „ve vzduchu“ začnou šířit rychlý internet (5G).

Ilustrační foto
Češi jsou televizi stále věrní. Tráví u ní 3,5 hodiny denně

Takže svoji stávající televizi musím vyhodit?

Nemusíte. Stávající vysílání bude ale vypnuto nejpozději na konci června 2020. Pak si k vaší televizi musíte koupit set-top box. Krabičku, která převádí signál.

Jaká televize či set-top box mi bude fungovat i po roce 2019?

Pokud chcete v dohledné době (třeba už o Vánocích) kupovat novou televizi, pořiďte takovou, která už umí přijímat nový signál DVB-T2 s kódováním HEVC (někdy též značený jako H.265). To samé platí pro set-top box. Seznam již prověřených přístrojů najdete na internetu na stránce www.dvbt2overeno.cz. V obchodech a e-shopech jsou označeny kulatou zlatou známkou „DVB-T2 ověřeno“. Otestováno už je 1900 modelů.

Mám kabelovku či satelit, týká se mě tato změna? Musím něco řešit?

Ne. Přechod na DVB-T2 se týká jen klasického pozemního vysílání (tzv. přes anténu).  

Ilustrační foto
Schváleno. Staré vysílání skončí v červnu 2020

Dostanu nějaký příspěvek od státu na nákup nového přístroje?

Ne. Na druhou stranu pozemní vysílání zůstává jedinou platformou, která je zadarmo (platí se jen koncesionářské poplatky). Dnes ho využívá 60 % lidí. Kabelové či satelitní kanály (v češtině) jsou placené. Příspěvek od státu na pořízení set-top boxu dostanou jen různé domovy důchodců a sociální ústavy. Půjde cca o 40 milionů korun na celou ČR. Nyní se řeší způsob distribuce peněz. 

Bude v novém vysílání více kanálů? Zůstane teletext?

Ano. V novém televizním vysílání DVB-T2 zůstane zachován teletext (v nové grafickém podobě). Stejně tak naroste počet televizních kanálů. Teď už se „do vzduchu“ nové televizní kanály nevešly.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák.
Zájem o nové televize poroste. ČT startuje přesun kanálů

Zlepší se kvalita?

Ano, až dojde k definitivnímu přechodu na DVB-T2, kvalita signálu se zlepší. Poznat by to měli lidé v údolích, kde mají nyní problémy. Po oficiálním startu se zlepší i kvalita obrazu. Ten je nyní v přechodových sítích většinou jen SD, ale bude HD.

Musím něco dělat s anténou na střeše?

Pokud máte rodinný domek, tak nic nedělejte. Nový signál se naladí sám (pokud máte novou televizi či set-top box). Jiná situace je u bytovek. Tam musí přijít technik a společnou TV anténu takzvaně převložkovat. 

Seriál Deníku. Co najdete v tištěném vydání?30. 10. Jak montovat set-top box + termíny vypínání jednotlivých vysílačů
6. 11. Novinky ve vysílání. HbbTV, programový průvodce